Personalen på iva i Karlstad larmade om hög arbetsbelastning och nu vill Arbetsmiljöverket se åtgärder. Foto: TT

Arbetsmiljöverket vill se åtgärder efter larmet från iva i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på intensivvårdsavdelningen vid Centralsjukhuset i Karlstad larmade tidigare i år om en ohållbar arbetssituation där både personalens och hälsa och patientsäkerheten hotades.

Nu vill Arbetsmiljöverket att ett antal åtgärder vidtas.

”Vi orkar inte längre vare sig fysiskt eller psykiskt att jobba så mycket övertid.”

Så skrev skyddsombudet Jenny Bill i en skrivelse från Kommunal till arbetsgivaren i mars, där de begärde åtgärder för att få en hållbar arbetsmiljö.

För låg bemanning

I en underrättelse ställd från Arbetsmiljöverket till intensivvårdsavdelningen i Karlstad konstateras nu att bemanningen är för låg och arbetsbelastningen för hög.

Nu överväger Arbetsmiljöverket därför att förelägga iva med åtgärder som senast den 30 september ska vara genomförda. Först ska dock avdelningen få möjligheten att lämna sina synpunkter på kraven.

Åtgärderna som krävs

Åtgärderna handlar bland annat om att resurserna för undersköterskor inom intensivvårdsavdelningen ska anpassas till kraven i arbetet så att arbetsbelastningen inte medför risker för ohälsa samt att arbetet organiseras så att det finns tillräckligt med tid för återhämtning.

I klippet nedan berättar Jenny Bill om hur situationen såg ut tidigare i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skyddsombudet Jenny Bill berätta om den ansträngda situationen och hör verksamhetschef Karl Silvhamns svar om patientsäkerheten och rekryteringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet