Ingemar Hallén är smittskyddsläkare vid Landstinget i Värmland Foto: SVT/TT

Årets influensa har slagit hårt mot yngre

Publicerad

Känns det som att vintern är evighetslång och vabruari aldrig tar sluts trots att det är mars? Ett antal smittor har florerat den här vintern och än är säsongen för olika vintersjukdomar inte över.

– Den kan vara en bra bit in på vårkanten, säger smittskyddsläkaren.

Kulmen är nu nådd gällande årets omgång av influensa. En influensa som i år slagit hårdare mot framför allt yngre.

– Det beror på vilken stam av influensa som cirkulerar. Den här B-stammen som vi sett mest av i år kan en del äldre redan haft tidigare vilket innebär ett visst mått av imunitet. De yngre däremot, som inte haft den här sortens influensa, kan då i högre grad drabbas, säger Ingemar Hallén som är smittskyddsläkare vid Landstinget i Värmland.

Färre sjuka i vinterkräk

Vinterkräksjuka är också en av de mest fruktade vintersmittorna.

– Nu är säsongen inte över men det verkar ha varit en ganska så vanlig säsong i antalet smittade, till och med något färre under de senaste veckorna, konstaterar Hallén.

Tycker man att magsjukan bara tar omtag så kan det bero på flera saker.

– Det finns många olika magsjukevirus man kan drabbas av. Dessutom är det så att man tyvärr bara blir immun mot vinterkräksjuka under ett ganska kort tag – så man kan drabbas flera gånger.

Gällande RS-virus så har den här säsongen hittills varit klart mycket lugnare än förra året. Salmonella är en smitta man sett mer av då smittade katter fört Salmonellan vidare till människor.

Hygienombud på förskolorna

För att försöka minska smittspridning bland barn har man från Landstinget ett samarbete med förskolorna i Värmland. Det går ut på att hygienombud utses som sedan fortbildas av Landstinget.

– Barn som går i förskola får fler infektioner än barn som går hemma eftersom man träffar fler barn. Så för personalen, för barnen och deras familjer är det viktigt att försöka förhindra smittspridning så gott det går.

Rekordmånga VAB-dagar

Vi på SVT berättade i går att rekordmånga VAB-dagar har betalats ut under februari i år. Något som inte förvånar Hallén.

– Nej, det tycker jag inte är speciellt överraskande. Mycket beroende på att influensan slagit rätt så hårt mot yngre i år. Sedan kan nog även vädret bidragit, kall och torr luft bidrar till smittspridningen.

Inte slut än

Och än är inte säsongen för influensa och vinterkräk förbi.

– Influensan är på nedåtgående och avtar sakta. Sedan kan det komma en mindre puckel igen men inte alls som vid kulmen i februari. Men annars kan man säga att säsongen kan pågå mars ut, eller så långt som till i början av april.

Smittskyddsläkarens bästa tips för att slippa smitta

Influensan är i första hand en kontaktsmitta men kan även vara luftburen i form av droppsmitta. Därför kan det vara klokt att ha en viss ”host-etikett” dvs nysa/hosta i armvecket eller i en pappersnäsduk. God handhygien reducerar smittorisken. Och är man uppenbart sjuk bör man stanna hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.