Årets löjrom – dyrbar för läckergom. Foto: SVT

Årets löjrom – dyrbar för läckergom

Uppdaterad
Publicerad

Med en vecka kvar på tiden för löjromsfiske i Vänern ser det bättre ut i år än förra året, men priset på löjrommen är högre än något tidigare år.

Fiskaren Göran Thunborg är en av få som i år fiskar siklöja i norra Vänern. Det brukar bli fiske ungefär varannan dag, vädret är det som avgör så här i december.

– Det ser ganska bra ut i år, säger Göran Thunborg, när han vevar in näten från båten vid bryggan i Lillängshamnen på Hammarö.

Han bor söder om Torsö, men fiskar i år åt Lillängshamnens fiskrökeri.

Dyrare löjrom

Jämfört med förra året ser fisket betydligt bättre ut i år, men priset på löjrommen ut till kund är väsentligt högre än i fjol – 2 495 kronor/kilot. En ökning från förra året med 500 kronor/kilot.

– Säsongen i Vänern startade extremt dåligt. Det har rättat till sig lite nu, men vi vet ju inte hur det blir den sista veckan, och vi bestämde oss tidigt att hålla ett fast pris, säger Göran Fransson, delägare i Lillängshamnens fiskrökeri.

Priset har bestämts utifrån tillgång och efterfrågan, samt priset till grossist på fiskauktioner i Stockholm och Göteborg.

”Ganska ensam på sjön”

Trots att löjromsfisket är en viktig inkomstkälla är det flera yrkesfiskare, som brukar arbeta i norra Vänern, som i år avstår från att fiska siklöja.

– Man är ganska ensam på sjön nu, bara några enstaka sportfiskare, säger Göran Thunborg.

Han konstaterar att det är ett slitgöra, både för att det ofta är dåligt väder under den tillåtna fiskeperioden i november-december och för att det är mycket efterarbete med att tvätta, klämma ut rommen som sedan ska torkas, saltas, paketeras och frysas. Därför föredrar han fiske av gös och abborre, men han tänker ändå fortsätta att fiska siklöja åtminstone några år till. 

– Jag håller på tills jag tröttnar. Man pratar ju om höjd pensionsålder så trots att jag passerat de 60 får det väl bli 10-15 år till, säger Göran Thunborg och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.