Årjäng kräver del av polismiljonerna

Publicerad

Nu börjar dragkampen om regeringens utlovade satsning på polisen. I Årjäng kräver nu kommunalrådet att de 700 polismiljonerna i vårbudgeten också kommer glesbygdskommunerna till del.

Årjäng är med sina knappa 10.000 invånare inte en särskilt brottsutsatt kommun. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 711 brott i Årjäng i fjol. Hade brottsligheten legat i nivå med riksgenomsnittet så hade antalet anmälningar varit det dubbla. Men för kommunalrådet i Årjäng handlar polisnärvaro inte bara om faktisk brottslighet.

– Vi ser ju att vi har en otrygghet även i de små kommunerna, även om risken för brott är större i stora städer. Vi behöver möta den otryggheten och vi har alldeles för dålig bemanning på poliskontoret här, säger Daniel Schützer (S) som är kommunalråd i Årjäng.

Öppet 14 timmar

Polisstationen i Årjäng har inte öppet mer än tre dagar per vecka. Den totala öppettiden per vecka är 14 timmar.

– Jag tycker det kunde vara bättre. De kunde använda pengarna till fler poliser. Det förebygger mycket eländighet, säger Årjängsbon Kjell-Olov Johansson och får medhåll av flera av de Årjängsbor som luftar sina åsikter om polisens närvaro på orten.

– Det är inte roligt. Tänk om det händer något här! Det tar ju lång tid från Arvika när de inte finns här, säger Lennart Johansson.

– Jag skulle vilja ha lite mer poliser, att man ser dem ute på gatorna, säger Anita Nylander.

För kommunalrådet i Årjäng är synpunkterna som framförs av ortsborna inget nytt. Snarare vardagsmat.

– Jag möter, både hos privatpersoner och företagare, väldigt ofta kommentarer om att det inte är någon idé att ringa polisen för de kommer ändå inte. Vill polisen lyckas så ska de se till att få slut på den typen av kommentarer, säger Daniel Schützer (S).

Möter polisledningen

På torsdag sätter sig Daniel Schützer tillsammans med de övriga kommunalråden i Värmland i ett möte med polisledningen. Och då börjar kampen för att glesbygden ska få del av de 700 extra miljoner som regeringen anslår till polisen i sin vårbudget.

– Våra invånare betalar också skatt. De har också rätt att känna trygghet och få del av statsapparatens service till medborgarna, säger Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S).

Så har polisstationerna i Värmland öppet:

Sysslebäck: 1 dag/vecka

Munkfors: 1 dag/vecka

Kil: 1 dag/vecka

Forshaga: 1 dag/vecka

Grums: 1 dag/vecka

Hammarö: 1 dag/vecka

Hagfors: 2 dagar/vecka

Storfors: 2 dagar/vecka

Årjäng: 3 dagar/vecka

Sunne: 3 dagar/vecka

Eda: 3 dagar/vecka

Torsby: Alla vardagar

Arvika: Alla vardagar

Säffle: Alla vardagar

Filipstad: Alla vardagar

Kristinehamn: Alla vardagar

Karlstad: Alla vardagar samt lördag

Källa: polisen.se

Anmälda brott i Årjäng 2016:

Totalt anmäldes 711 brott i Årjäng under 2016.  Här är några av dem:

64 fall av misshandel

62 inbrott

49 skadegörelsebrott

47 narkotikabrott

42 bedrägerier

27 olaga hot

14 sexualbrott varav 3 våldtäkter

14 ofredanden

12 fordonsstölder

7 försök till mord eller dråp

4 hemfridsbrott

2 rån

2 fall av människorov

Observera att det handlar om anmälda brott vilket inte är liktydigt med begångna brott.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.