Foto: SVT

Årjäng välkomnar uppluckrat strandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet i regeringsförklaringen om att det ska bli betydligt enklare att få bygga strandnära i oexploaterade områden på landsbygden tas emot med glädje i kommunhuset i Årjäng.

Kommunen är en av dem som stridit hårt för att få bygga mer vid de många sjöarna i området.

Årjäng är en av Sveriges vattenrikaste kommuner. De 10 005 invånarna delar på nära tusen insjöar och en kanal, vatten som enligt kommunalrådet Daniel Schützer är en av kommunens starkaste konkurrensfördelar.

– Vi kan ju erbjuda människor ett natur- och vattennära boende utan att det förstör för några andra kommuninvånare. Vi har så mycket av det.

Kommunen har drivit på

Kommunen är en av dem som drivit på hårt för att öppna för mer strandnära byggande. Nu har man fått gehör.

I regeringsförklaringen och överenskommelsen mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet slås fast att det ska bli ”betydligt enklare att bygga strandnära i oexploaterade områden på landsbygden, medan strandskydd och Allemansrätt ska värnas i exploaterade områden”.

Bygg- och miljöchefen i Årjäng, Britt-Marie Öjstrand, är nöjd med skrivningen.

– 15 procent av vår kommun är vatten, och som det är idag lägger man en död mans hand över stora områden som vi inte kan utnyttja. Man kan inte bygga eller starta företag eller göra någonting av de här områdena.

”Turisterna kommer för tystnaden”

Men alla är inte lika positiva.

Preben Mortensen driver kanotuthyrning med naturturism och överlevnadskurser.

När regeringen nu vill öppna för strandnära byggande i oexploaterade områden menar han att det är just där man inte ska bygga

– Man kan bygga närmare vattnet i områden där det redan bor folk, men ställen där det inte bor någon ska man inte exploatera.

– Det är ju tystnaden turisterna kommer för. Då blir det hus och bilar och musik och glassbilen som tutar istället!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.