Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ser positivt på ordningsvakter i centrum. Foto: SVT, TT

Årjängs kommun vill ha ordningsvakter

Publicerad

Årjängs kommun ansöker nu om att få ha ordningsvakter i centrum. Orsaken är att det har varit oroligt med bland annat flera butiksstölder.

Mikael Olsson sitter i kommunstyrelsen för Moderaterna och det var hans initiativ som lett fram till kommunens ansökan till Polisen om att få ha ordningsvakter:

– Jag fick en hel del orosanmälningar från företagare som driver butiker i Årjängs centralort. De hade blivit hotade och det hade förekommit stölder. Därför tyckte jag att ett så kallat paragraf tre-område skulle vara bra, då man kan utöka med ordningsvakter som har större befogenheter, säger han.

Tillstånd krävs

Ett paragraf tre-område innebär att man inom ett avgränsat område får ha ordningsvakter som kan göra ingripanden mot personer som begår brott eller är störande. För att få ha det krävs tillstånd av Polisen.

Polisen känner igen bilden att det har varit problem i Årjängs centrum, men menar att det har blivit bättre.

– Det har blivit betydligt bättre. Det handlade om ett fåtal personer som inte längre bor kvar i Årjäng, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef.

Positivt för butiksägaren

Åsa Flink, driver en klädbutik på Storgatan och hon är även aktiv i stadens centrumförening. Hon håller med om att det blivit bättre men minns sommaren:

– Det har varit väldigt oroligt under sommaren. Vi har haft inbrott och stölder i butiker. Det här verkar positivt för oss, säger hon.

Kommunens förhoppning är nu att ansökan ska behandlas snabbt av polisen och att det ska finnas ordningsvakter på plats lagom till årets marknad i Årjäng 20 till 23 september.

– Jag tror att folk kommer att våga vistas ute mycket mer på kvällarna. Just nu känns det otryggt, säger Åsa Flink.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer