Artificiell intelligens ska nu hjälpa till i kampen mot granbarkborren. Foto: SVT

Artificiell intelligens Skogsstyrelsens nya vapen

Publicerad

Artificiell intelligens är Skogsstyrelsens nya vapen mot granbarkborrar, Tillsammans med satellitbilder och geografisk data om skogen ska nämligen myndigheten ta fram nya kartor som visar var den största risken för granbarkborrsangrepp finns.

– Läget är och kommer fortsätta vara allvarligt även nästa år. Därför behöver vi använda all tillgänglig modern teknik för att begränsa angreppen och skadorna på skogen, säger projektledare Alice Högström, Skogsstyrelsen.

Självlärande system

Torkan under sommaren 2018 har lett till en rekordstor ökning av granbarkborrsangrepp i Sverige och från Skogsstyrelsens sida behöver man nu ta fram ett bra kartunderlag som ett hjälpmedel i jakten på riskområden. Genom att kombinera artificiell intelligens med satellitbilder och geografisk data ska ett självlärande system skapas. Utifrån kunskap om exempelvis granbarkborrens beteende och satellitbilder från olika tidpunkter ska systemet kunna peka ut vilken typ av skog som löper hög risk att drabbas. Målet är att inför nästa års bekämpningsarbete kunna erbjuda olika digitala tjänster till skogsägare och skogsnäringen.

– Samverkan med andra skogliga aktörer är avgörande för att vi ska få ett så heltäckande underlag som möjligt, till exempel när det gäller var angreppen finns i dag, och därmed få så tillförlitliga kartor som det bara går, säger Alice Högström.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Granbarkborrens angrepp – så ser du om dina träd drabbats Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer