Nu råder totalt besöksförbud på alla kommunala boenden i Arvika. Foto: Arkivbild/Google earth

Arvika drar tillbaka beslutet om utomhusbesök för anhöriga

Uppdaterad
Publicerad
Sedan några veckor tillbaka har Arvika kommun tillåtit utomhusbesök på sina särskilda boenden. Nu dras den möjligheten tillbaka.
– Det har varit svårt med att hålla avståndet sinsemellan och det är det som har gjort att man blivit orolig, säger verksamhetschefen för vård och omsorg, Eva Nilsson.

Arvika kommun har hittills inga bekräftade fall av corona på sina äldreboenden. Däremot har totalt nio brukare inom hemtjänsten smittats och i veckan som gick såg man en stor ökning ute i kommunen: från 15 till 46 konstaterad fall.

Den hastiga ökningen i kombination med att anhöriga och brukare inte lyckats hålla avståndet har gjort enhetscheferna oroliga, menar Eva Nilsson.

Flera andra värmländska kommuner har ordnat corona-säkrade möten utomhus, där man satt upp plexiglas som skydd. Så gick det inte till vid besöken i Arvika, men det är nu något man diskuterar.

Arvika kommun har också haft svårt att bemanna inom hemtjänsten, men enligt Eva Nilsson har det inte påverkat det totala besöksförbudet på äldreboendena.

Hur länge kommer förbudet vara totalt?

– Tills vi ser att det börjar avta. Det kanske bara är någon vecka som det håller i sig, men vi vill se att det vänder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet