Foto: SVT

Arvika hamnfest en riskhelg – socialen beredd

Publicerad

I dag börjar hamnfesten i Arvika. För många är det här årets höjdpunkt. Men för de sociala myndigheterna gäller att man också måste förbereda sig på att det kan bli en problemfylld helg.

– Det behöver finnas trygga vuxna på plats som man vet att man kan vända sig till, säger Kristine Frenning, som samordnar socialtjänstens närvaro på festivalen.

– Vårt mål är ju att både ungdomar och familjer ska kunna ha det roligt på den här festen, säger Kristine Frenning, socialsekreterare i Arvika.

Hon menar att när det samlas så många människor på ett och samma ställe, så ökar risken för att en del problem ska uppstå.

– Det är också så att många tar sin första fylla och vi behöver vara beredda på de saker som kan komma, säger Kristine Frenning.

Stödjande insatser

Fem socialarbetare kommer att finnas bland festivalpubliken, men också folk från ungdomsgården och från Svenska kyrkan. De kommer också att ha besökstält vid entrén för att kunna ta emot ungdomar som av olika skäl vill komma ifrån festivalen och få stöd.

– Vi kommer att kunna ha stödjande insatser, vi kan samtala och kanske skjutsa hem ungdomar om det behövs eller ta kontakt med föräldrar. Men vi hjälper också till om polisen behöver socialtjänsten, säger Kristine Frenning från Arvikas socialförvaltning.

Vill skapa trygghet

Arvikas ungdomsgård finns också på plats under hamnfesten.

– Vår roll är att ungdomarna ska känna sig trygga och få en trygg festivalupplevelse under de här dagarna, säger Cecilia Axelsson, som är föreståndare för Arvikas ungdomsgård.

– Jag ser det här som en riskhelg. Det är mycket ungdomsfylla under den här helgen och det finns en hel del risker med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.