Sven-Olov Sjöqvist, sambandsansvarig vid MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är en av fem experter som nu ska åka ner till katastrofområdet som cyklonen Idai lämnat efter sig i Moçambique.

Arvikabon Sven-Olov packar för MSB-uppdrag i Moçambique

Publicerad

På lagret som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har i Kristinehamn packades i dag kommunikationsutrustning, sovsäckar och mat för transport till katastrofdrabbade Moçambique.

Packningen ska, tillsammans med fem svenska experter, ner till katastrofområdet som cyklonen Idai lämnat efter sig.

En av svenskarna som åker är Sven-Olov Sjöqvist från Arvika.

– Det kommer nog vara mycket oordning, mycket infrastruktur som inte fungerar, vägar är bortspolade, internet fungerar förmodligen inte och begränsat med mobiltelefoni, säger Sven-Olov Sjöqvist, sambandsansvarig vid MSB.

”Tragiskt men stimulerande”

MSB-personalen ska jobba för ett FN-team som ska göra en bedömning av situationen. Utrustningen ska helst räcka under de tre veckor experterna planerar vara på plats.

– Vår roll är att se till att det här FN-teamet kan kommunicera internt och med omvärlden framförallt, säger Sven-Olov Sjöqvist.

Hur känns det att komma dit?

– Det är väldigt tragiskt att se allt elände som vi kommer möta och samtidigt väldigt stimulerande, att få komma dit ner och få göra något för människorna som är drabbade.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer