Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att följa med Isabel Gunn på insamling av matvaror – och kika in i solidariska kylskåpet på Röda korset i Arvika. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Arvikas solidariska kylskåp hjälper både fattiga och miljön

Uppdaterad
Publicerad

Det här kylskåpet kan vem som helst komma och hämta mat ifrån. Arvikas så kallade solidariska kylskåp, inne i Röda korsets lokaler, innehåller livsmedel med kort bäst föredatum som samlas in från ett par stora livsmedelsbutiker. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Isabel Gunn och en handfull volontärer jobbat med insamlingen.

– Bättre att maten hamnar i en mage än i en container, säger Isabel Gunn.

Idén till det solidariska kylskåpet, eller Solikyl , kommer ursprungligen från Göteborg där metoden tillämpats under fem års tid. När Arvikabon Isabel Gunn fick nys om det hela tog hon genast till sig idén och såg till att också Arvika kunde ta tillvara mat som annars skulle ha slängts.

– Det har inte varit svårt alls att få till det här. Det är ganska straight forward. Vi är en ideell förening, behöver ingen bokföring och hämtar och lämnar maten gratis. Det var lite snårigt med miljö- och hälsa i början men sedan har det flutit på, säger Isabel Gunn som hoppas att idén om solidariska kylskåp ska sprida sig till fler kommuner.

I klippet ovan ser du Isabel i aktion med att samla in matvaror samtidigt som hon berättar om sitt engagemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer