Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Matilda Glaas och Alexander Rydberg om varför de tycker att man ska vara med i ungdomsfullmäktige. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Arvode ska locka fler att delta i ungdomsfullmäktige

Publicerad

Under torsdagen var ungdomsfullmäktige i Karlstad tillbaka efter ett uppehåll under pandemin. Nu ska ledamöterna få ett arvode för deras engagemang i kommunpolitiken.

– Jag hoppas att det ska ligga till grund för att fler väljer att engagera sig, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun.

Kommunfullmäktige klubbade under hösten igenom nya villkor för förtroendevalda i Karlstads kommun. Det innebar bland annat att ledamöter i ungdomsfullmäktige får ett sammanträdesarvode. En medveten satsning för att locka fler ungdomar till kommunpolitiken.

– Vi vet sedan tidigare att många som sitter i ungdomsfullmäktige väljer att engagera sig i politiska partier, blir engagerade samhällsmedborgare eller väljer att ta anställning inom kommunen och regionen, säger Linda Larsson (S).

Mötesplatser för ungdomar viktig fråga

Matilda Glaas och Alexander Rydberg är båda ordförande i ungdomsfullmäktige. Deras viktigaste frågor är mötesplatser för ungdomar och att cykelbanor ska prioriteras när nya områden byggs och planeras.

– Det är en möjlighet för oss ungdomar att få vår röst hörd, säger Matilda Glaas.

Se mer från ungdomsfullmäktige, och hur hög arvoderingen är, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.