Konstnären Assa Kauppi tillsammans med Oscar Magnusson. Det är Kauppi som ska göra gestatningen av Sven-Erik Magnusson. Vinkningen som var hans typiska gest till publiken från scen kommer att kunna beskådas på Sandgrundsudden. Foto: SVT

Assa Kauppi ska göra gestaltningen av Sven-Erik Magnusson

Publicerad

Det blir konstnären Assa Kauppi från Stockholm som kommer att göra statyn av Sven-Erik Magnusson i Sandgrundsparken, det presenterade Kultur- och fritidsnämnden i Karlstad på en presskonferens på onsdagen.
– Det känns jätteroligt, det är en stor ära att få avbilda Sven-Erik Magnusson, säger Assa Kauppi.

Enligt juryn får hon uppdraget med motiveringen (en sammanfattning): Assa Kauppi har ett starkt formspråk och god materialkänsla. Hon har förmåga att gestalta människor med ett poetiskt anslag som får fram både deras känslor och den berättelse de bär på, det finns en påtaglig närvaro i hennes verk. Här presenterar hon både människan och artisten.

Själv har hon inte haft något direkt förhållande till artisten och musiken.

– Det är inte den musik jag brukar lyssna på men jag märkte när jag lyssnade på den nu att jag kan ju texterna till många av låtarna. Det sitter ju någonstans i bakhuvudet. Han har ju en otroligt vacker röst så det känns väldigt kul att få avbilda en sådan älskad person, säger Assa Kauppi.

Vinkar hej då

Sven-Erik Magnusson kommer att avbildas i brons som 60-åring med ett leende. Hans tydliga gest när han vinkade till publiken kommer också att finnas med. Nu kommer den att säga ett slutlig hej då till publiken och han har gjort sin sista spelning.

Gestaltningen kommer att kunna ses tidigt på vägen ut på udden, en bänk kommer att stå i närheten där man kan slå sig ner och minnas bredvid Magnussons mikrofon och gitarr. Och en som ser fram emot att ha den här platsen att gå till är Sven-Eriks son Oscar Magnusson.

– Jag vet att det kommer att bli väldigt fint, det blir ett ställe att gå till och minnas och glädjas lite grann bland sorgkänslor också.

Vad tror du att din pappa hade tyckt?

– Jag tror han hade blivit generad över att något så fint görs i hans ära, säger Oscar Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer