Åtal: Trio lurade ut vännen i skogen – och rånade honom

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man tvingades ut ur sin bil, ned i diket och bestals på kläder, plånbok och mobiltelefon. Nu åtalas två kvinnor i 20-årsåldern från Deje och en 26-årig man från Kristinehamn för att ha planerat och genomfört ett rån.

Enligt åtalet var alla tre med på brottsplanen, som sattes i verket för drygt ett år sedan. De behövde pengar till knark och 21-åringen var ett lätt byte, berättar en av kvinnorna i förhör.

Först gick de hem till målsäganden, maskerade, och bultade på dörren. Han såg inte vilka de var och öppnade inte. Då får han istället ett dödshot inristat på sin dörr. Skärrad skriver 21-åringen till sin vännina – en av de nu åtalade – och vill ses.

Utlurad i skogen

Trion ändrar då sin plan. Offret luras att köra ut med sin vännina till en skog i Forshaga kommun, för ett vänskapligt samtal. De andra två väntar en bit bort och skrider sedan till verket. 26-åringen ska ha varit den som stått för de våldsamma bitarna; tvingat ned offret på marken, sparkat honom i huvudet, hotat med ett vasst föremål och förmått honom att ta av sig kläderna.

– Tanken var att det skulle ta längre tid för honom att ta sig ifrån platsen. Så vi skulle hinna därifrån, berättar han i polisförhör om varför 21-åringens kläder skulle av.

Sen springer han ikapp kvinnorna, som redan lämnat brottsplatsen. Tillsammans åker de vidare, tankar och köper knark för 21-åringens pengar.

Alla tre har i polisförhör berättat liknande versioner av själva händelseförloppet, men det är något oklart vem som står bakom brottsplanen, vem som ville köpa knark och hur våldsamt det var tänkt att bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.