Åtta falsklarm sedan skolstarten på Rudsskolan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen gick brandlarmet på Rudsskolan i Karlstad två gånger och räddningstjänsten summerar nio uttryckningar till samma skola sedan förra veckan. Ett av larmen berodde på en labbövning, de övriga tros vara orsakade av elever.

– Det är en klick elever som ligger bakom det här och resten är jätteupprörda, säger skolans rektor Amelie Wahlström.

När SVT pratar med rektorn har skolan utrymts för andra gången på måndagen. Det första larmet vet man inte orsaken till, andra gången avfyrades en raket på en toalett.

– Den blev rökutveckling, men ingen brand, säger Amelie Wahlström.

Skolan har polisanmält samtliga larm och hoppas hitta de skyldiga.

– Vi vill att de ska förstå allvaret i det de gör. Det kan ta resurser från någon som verkligen behöver och det kostar 6000 kronor vid varje utryckning.

Räddningstjänsten överväger nu att ta bort direktlarmet

Larmen tros vara en del av en utmaning i sociala medier, som helt enkelt går ut på att starta brandlarmet för att kalla till sig räddningstjänsten. Inom Räddningstjänsten i Karlstad har frågan nu väckts om att ta bort direktlarmet från skolan.

Hör mer om den planerade åtgärden i klippet med Ola Åkesson, avdelningschef på förebyggande avdelningen inom Räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.