Det är brist på specialistsjuksköterskor. Foto: SVT

Åtta miljoner för att locka specialistsjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor. Framförallt inom cancervård, psykiatri och äldrevård. Därför skjuter nu staten till extra pengar -300 miljoner kronor inom den så kallade professionsmiljarden till utbildning av specialistsjuksköterskor, varav åtta miljoner kronor går i Värmland.

I dagarna examineras de första IVA (intensivvårds)- sjuksköterskorna i Värmland som fått möjlighet att studera på arbetstid. Och nu satsar Landstinget i Värmland på att dubblera antalet utbildningstjänster med hjälp av statliga pengar.

Landstinget har sedan hösten 2015 avsatt fem miljoner kronor till tio utbildningstjänster per år, alltså 20 tjänster samtidigt, eftersom det tar två år att vidareutbilda sig på halvfart. Med det nya statliga pengarna blir det en fördubbling av antalet platser.

Utbildningstjänsterna söks samtidigt som man söker plats på högskola/universitet. Men många tackar, enligt Vårdförbundet, nej till erbjuden plats på utbildning, om de samtidigt inte får en utbildningstjänst.

– De tycker att det inte lönar sig att utbilda sig, säger Ewa Strandh på vårdförbundet och hänvisar till den ganska begränsade löneökningen en specialistutbildad sjuksköterska har att se fram emot.

Antal tjänster dubbleras

Därför har landstinget sedan en tid ett antal utbildningstjänster, där grundutbildade sjuksköterskor får läsa på halvtid och jobba halvtid med full lön. En satsning som nu med hjälp av statliga pengar ska öka kraftigt.

– Ja, vi dubblerar antalet utbildningstjänster till hösten, från tio till 20 tjänster, säger Eva Österberg, kompetensstrateg på Landstinget i Värmland.

Det har länge varit svårt att motivera grundutbildade sjuksköterskor att vidareutbilda sig. Inte minst för att skillnaden i lönekuvertet varit för liten för att det ska vara värt att dra på sig mera studielån. Men med utbildningstjänster hoppas landstinget kunna locka fler.

– Jag är intresserad av att läsa vidare till operationssköterska, säger Kristoffer Larsson, som idag jobbar på avdelning 15 urologen och en av dem som tänker söka utbildningstjänst till hösten.

”Ett fantastiskt tryck”

Förutom utbildningstjänsterna erbjuds även studielön på 19.000 kronor i månaden vid heltidsstudier till dem som vill utbilda sig inom områden där det behövs fler, men där bristen inte är lika akut, till exempel barnmorska och ambulanssjukvårdare. Och intresset att läsa vidare med studielön eller på utbildningstjänst är stort.

– För utbildningstjänsterna har det varit ett fantastiskt tryck. Förra året hade vi 33 sökande till åtta utbildningstjänster, säger Eva Österberg och berättar att intresset verkar öka från år till år med att pensionsavgångerna samtidigt är mycket stora och att bristen kommer att bestå lång tid framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.