Med det nya avtalet hoppas kommunerna kunna locka fler att ta jobb som deltidsbrandmän. Foto: SVT

Avtal klart för deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

På Valborgsmässoafton blev ett nytt avtal klart för landets deltidsbrandmän

Avtalet är treårigt och innehåller höjda ersättningar på en rad punkter. Idag råder stor brist på deltidsbrandmän, och nu hoppas kommunerna underlätta nyrekryteringen.

Det nya avtalet är treårigt och innehåller flera punkter som, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, kommer att göra det mer attraktivt att arbeta som deltidsbrandman. Idag har många kommuner, bland annat i Värmland, stora problem att fylla vakanser i deltidsstyrkorna.

– Det känns jättebra, säger Nils Weslien, räddningschef i Karlstadregionen.

– Det är bra att det gick att komma överens, och att vi har ett avtal som ger förutsättningar att jobba för att rekrytera fler brandmän.

Även fackförbundet Kommunal är nöjt med det nya avtalet.

– Jag ska säga som det är. Vårt förhandlingsläge har varit unikt bra. När det brinner i skogarna har det varit uppenbart för arbetsgivarna vilken enormt viktig grupp deltidsbrandmännen är, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare i Kommunal i ett pressmeddelande.

Stora problem att rekrytera

Flera ersättningar höjs i det nya avtalet, bland annat beredskapsersättningen, den extra sommarersättningen, larmersättningen och ersättning vid extra långa arbetspass.

– Vi har tecknat ett modernt och stabilt avtal som ger rimliga villkor för beredskapsbrandmännens viktiga uppdrag, säger Joakim Larsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

Ett uttalat syfte för arbetsgivarna är att underlätta rekryteringen av nya deltidsbrandmän. I bland annat Sunne, Torsby och Eda har bristen på brandmän tidvis varit stor. Även Karlstadregionen har haft problem att rekrytera till styrkan i Skoghall.

Det nya avtalet innehåller också förändringar som ska underlätta flexibilitet och individuella anpassningar. Till exempel ska det bli möjligt att ha beredskap på vissa dagar, kvällar, nätter och helger, och inte bara hela veckor i sträck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.