Alex Schulman och Sigge Eklund samt tre månader gamle Adam som pottränas. Foto: TT/SVT

Babypottninginslag väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan uppmärksammade SVT Nyheter Värmland fenomenet ”babypottning”. Inslaget har nu fått stor spridning. Bland annat diskuterar Alex Schulman och Sigge Eklund det i sin podcast.

I måndags sändes inslaget om Lucia Nigro som började erbjuda sin son Adam pottan vid två månaders ålder. Det kallas för babypottning och när SVT Nyheter Värmland publicerade nyheten på sociala medier genererade det många reaktioner. Inlägget delades 19 gånger och fick över 220 kommentarer. En del ställer sig positiva till pottnings-trenden, andra är mer negativa.

”Att kunna kommunicera med sin bebis är alltid underbart! Sen om det avser mat, trötthet eller bajs det är ingen skillnad. Heja babypotting!!” skriver en användare på Facebook.

”Men seriöst. Låt barn gå igenom sina faser utan att stressa fram” skriver en annan.

Schulman och Ekelund lyfte ämnet

Men nu har alltså klippet om tidig pottning spridit sig i landet, utanför Värmlands gränser. Den kända duon Alex Schulman och Sigge Eklund spelade upp inslaget i sin podcast som har cirka 250.000 lyssnare varje månad. I podcasten pratar de sedan om vad de tycker om babypottning.

– Att man ska pottränas innan man kan sitta upp själv, det väcker irritation i mig, säger Sigge Eklund i podden.

Alex Schulman, däremot, förstår inte riktigt vad som gör Sigge Eklund upprörd.

– Kan det vara något med att läkaren i inslaget är en auktoritet som försöker säga åt dig vad du ska göra och du känner att du vill slå dig fri från anklagelsen om att du gjort fel? svarar Alex Schulman sin kollega.

”Upp till varje förälder”

Oavsett om folk är positiva eller negativa till ”babypotting” så är i alla fall Lucia Nigro glad att ämnet diskuteras. Hon förstår också att vissa ställer sig tveksamma till den tidiga potträningen.

– Visst kan man undra om det är ett slags påhitt, att sätta för höga krav på en liten bebis. Men det är fel, i babypotting finns ingen stress och inga tvång. Det är upp till varje barn och förälder hur ofta man vill ”potta”, säger hon och fortsätter:

– Alla väljer själva hur de vill uppfostra sina barn, det här är bara ett alternativ. Men ingen säger att det är den enda rätta vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.