Foto: SVT

Båda hennes föräldrar tog sina liv

Uppdaterad
Publicerad

Båda Marie Niljungs föräldrar tog sina liv. Nu har hon engagerat sig i organisationen Suicide Zero i hopp om att synliggöra den psykiska ohälsan i samhället.

Under en av de stora björkarna på kyrkogården vid Mikaelikyrkan i Arvika vilar Kerstin Ljungberg. Vid 54 års ålder orkade hon inte leva längre.

Hon tog sitt liv och Marie Niljung förlorade sin mamma. Några år senare tog även Maries pappa livet av sig.

Nu engagerar sig Marie i den ideella organisationen Suicide Zero som arbetar för att synliggöra psykisk ohälsa och för att självmorden ska bli färre.

– Självmord är inte ett rationellt val, det är ett psykiskt olycksfall, säger Marie Niljung och konstaterar att självmord fortfarande är ett känsligt ämne.

Hoppas nå ut

1531 personer tog sina liv i Sverige 2014, det är sex gånger fler än som dör i trafiken, men att våga lägga sig i och vara medmänniska kan rädda liv.

Och för att öka kunskapen om självmord ordnas nu för första gången en gala med bland andra Mia Skäringer och Martin Hederos på Nöjesfabriken i Karlstad till förmån för Suicide Zero.

En organisation som arbetar för att påverka politiker och andra att arbeta för att självmorden ska bli färre.

– Jag tror vi på det här sättet, med musik, kan nå andra grupper, säger Marie Niljung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer