Badväder trots minusgrader – isvak invigd på Örsholmen

Publicerad

Minusgrader, isande kyla och 13 centimeter tjockt is – perfekta förutsättningar för ett dopp, enligt vinterbadaren Carmen Kalemba som tog tillfället i akt när det nya kommunala vinterbadet vid Örsholmens badplats invigdes idag.

– Jag älskar att vinterbada. Det är som meditation för mig, säger hon.

Efter många förfrågningar från vinterbadare tar Karlstad kommun i år upp vakar både vid Örsholmens och Orrholmens permanenta badbryggor och lägger i luckor så de inte fryser igen.

– Det är första gången det finns ett vinterbad i Karlstad som bedrivs och arrangeras av kommunen, säger Marianne Fröding, samordnare båt- och bad på Karlstads kommun.

Badplatserna kommer att kontrolleras av kommunen varje torsdag för att se om vakarna håller sig öppna och inte har skadats.

– Vi har lagt i en ponton med en uppsågad lucka så att man kan bada enkelt om man vill bada kalla bad, säger Marianne Fröding.

Carmen Kalemba tycker att alla ska prova på att vinterbada. Hör henne förklara varför, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.