Hör vad barnen tycker om att dansa zumba Foto: SVT

Barn får chans att röra sig i ny satsning

Publicerad

Filipstads kommun har sedan en tid tillbaka projektet Fritidsidrott med syfte att uppmuntra barn att motionera mer. Det sedan Centrum för idrottsforskning visat att barn sitter stilla för mycket.

– Vi hoppas att barnen ska hitta sin grej, säger Johanna Höjd, projketledare för Fritidsidrott.

Det går alltså ut på att barnen på Strandvägsskolan och Åsen skolan i Filipstad varannan vecka ska få testa på en ny idrottsaktivitet medan de är på fritids. När SVT Nyheter Värmland besöker Strandvägsskolan är det zumba som står för dagens träning. Passet är fullt med barn som följer dansledarens rörelser, många med ett leende på läpparna samtidigt.

Hur är det att dansa zumba?

– Det är roligt, säger Tilde Karlsson, 9 år, elev på Strandvägsskolan. Hon har dansat förut men tycker att det är roligt att få dansa med sina kompisar på fritids.

”Inte svårt”

Andra som till vardags inte dansar, men som gillar fotboll är Bushr Mahhuok, 9 år och Axel Larsson, 8 år.

– Det är inte svårt eller så, men det är roligt, säger Axel Larsson.

– Vissa gillar det och vissa gillar det inte, säger Bushr Mahhuok.

Positiv respons

Projektet startade egentligen under hösten men det var först efter nyår som Johanna Höjd tillsattes som projektledare. Hon hoppas att initiativet kommer bära frukt.

– Det har fått positiva reaktioner hittills, från både lärare och rektorer, säger hon.

Andra aktiviteter som barnen ska få testa på är innebandy, crossfit, tennis och taekwando.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.