Kajsa Sohlberg, förtroendevald Hyresgästföreningen Grums Foto: SVT

Hyresgästföreningen: ”Barngäng i Grums hotar och trakasserar boende”

Uppdaterad
Publicerad

Ett gäng barn i Grums hotar och trakasserar både vuxna och barn i ett bostadsområde. Barnen, som uppges vara mellan åtta och tolv år, ska ha slagit andra barn med tillhyggen, kastat sten, hotat att döda eller riktat sexuella hot mot andra barn samt stått för skadegörelse.
– En flicka utsattes för strypgrepp. Vi ser mycket allvarligt på det här, det här är inga små busstreck, säger Kajsa Sohlberg, boende i området och förtroendevald i Hyresgästföreningen.

Det är en grupp med barn till några nyanlända familjer i bostadsområdet som pekas ut, vilket tidningen Hem och Hyra var först att rapportera om.

– Vi har försökt att prata med några av familjerna via tolk men det är svårt, en del kan inte svenska eller engelska. Det har väl inte gått så jättebra, säger Kajsa Sohlberg, boende i området och förtroendevald vid Hyresgästföreningen, till SVT Nyheter Värmland.

”Aldrig hört om nåt liknande”

Lennart Hynynen är kommunpolis i Grums. Han har under sina fyrtio år som polis aldrig hört talas om något liknande när det gäller så unga barn.

– Jag vill påstå att det här är väldigt ovanligt.

Enligt Hynynen har inga polisanmälningar gjorts mot barnen i gruppen.

– Kommer det in någon polisanmälan kommer vi göra en orosanmälan till socialförvaltningen i Grums. Vi har inte pratat med barnens föräldrar, vi vet faktiskt inte om föräldrarna faktiskt vet vad deras barn ställer till med.

En av de boende som SVT pratar med, en kvinna med barn, känner inte igen bilden av området som Hyresgästföreningen ger.

– Nej, visst har barnen bråkat ibland men det är inte speciellt allvarligt.

Boende stannar inne

Men stämningen i området är orolig enligt Kajsa Sohlberg och en del boende går inte ut längre ut på gården. En del barn ska även ha sökt sig till ett annat område för att leka.

– Folk är inte ute som tidigare, man sitter inte ute och tar en kaffe, säger Kajsa Sohlberg.

Hoppas på lösning

Enligt Kajsa Sohlberg så började trakasserierna och hoten redan förra sommaren. Men först i början av juni i år skrev Hyresgästföreningen en skrivelse till Grums kommun, där man berättar om händelserna i område. Hem och Hyra skrev i sin artikel att ett första möte hölls i förra veckan. I augusti kommer ett möte mellan de boende, kommunen och polisen att hållas.

– Vi hoppas kunna lösa det här, det är väldigt jobbigt för det handlar om barn. Man vill inte att det ska eskalera när de blir äldre. Vi hoppas alla ska kunna umgås här på gården, kunna leka och lära av varandra. Det är synd att det är så här, säger Kajsa Sohlberg.

Nu satsar polisen på ökad närvaro i området.

– Vi kommer ha ökad synlighet och visa upp oss i bostadsområdet och på så vis skapa trygghet för de boende, säger Hyvynen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer