Bästa ponnylaget

Publicerad

I Grums finns länets bästa lag i ponnydressyr. Ryttarsällskapet Grums vann först högsta serien och nu ska tjejerna tävla i lag-SM.

– Min ponny gillar att rida küren för vi har en viss musik till den. När den kommer igång blir han glad och lägger fram öronen, säger Linnéa Holmgren.

Men kür, alltså dressyr med musik, ligger inte högst på dagens träning för Linnéa Holmgren och hennes Indiana Joe ute på Segerstad. Med bara några dagar kvar till lag-SM i ponnydressyr måste programmen slipas. För Linnéa har tillsammans med sina tre lagkamrater, Olivia Andersson, Nicole Jacobs och Ida Janzon, inte bara vunnit alla omgångar i elitseriens östra zon, utan också tagit sig till lag-SM. För andra året i rad har Ryttarsällskapet Grums visat att de har bland de bästa ryttarna i ponnydressyr i länet.

”Vi brinner för det vi gör”

– Jag tror det beror på att vi tränar väldigt mycket och att vi brinner för det vi gör, säger Nicole Jacobs.

– Jag lägger ner ungefär fyra timmar om dagen på ridningen, säger Ida Janzon.

– Skolan får man se till att hinna med, säger Nicole jacobs.

Det är bara Linnéa Holmgren som bor i Segersta, de andra kommer från Arvika, Grums och Filipstad så det är inte så ofta som de kan träna tillsammans. Linnéa utsågs tidigare i år till Sveriges mest lovande ponnydressyr ryttare och fick Carin Lindströms Utbildningsstipendium för 2013.

Krävs en bra ponny

Linnéa har ridit så länge hon kan minnas och även de andra tjejerna i laget har rutin på hästryggen, nästa alla har de två hästar de rider hemma. Men för att lyckas på den här nivån, krävs det att man har en bra ponny som vill träna och tävla.

– En ryttare kan ju lyckas väldigt bra med alla hästar och göra hundra procent. Men för att få höga poäng måste du ha en bra häst. Även om du som ryttare gör hundra procent så får du en sexa av domarna på en medioker häst. Gör du hundra procent på en bra häst får du en tia, säger lagledaren Ulrika Jacobs.

Den andra och tredje november är det dags för lag-SM utanför Göteborg. Varje ryttare rider två gånger och sen räknas poängen från de tre bästa ihop. Ryttarsällskapet Grums möter nio andra lag så konkurransen är hår men laget har chans att ta en bra placering.

Hård säsong

– Vi har haft en ganska hård säsong med både SM och elitserien på hösten, så att hästarna är bra tränade. Alla har varit friska och det är det viktigaste, säger Ulrika Jacobs, lagledare.

– Jag tror att om allt går som det ska så har vi chans att ta trejdeplaceringen, säger Nicole Jacobs.

– Det tror jag också, säger Ida Janzon.

Men Linnéa Holmgren är lite mer försiktig:

– Det är jättestor konkurrens med många bra lag. Men vi är bra lag att vi borde komma bland de fem bästa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer