Sjöfartsverket hittade den andra mannen på en holme. Foto: Sjöfartsverket/Press

Båt slog runt – man klamrade sig fast i fender

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 30- respektive 35-årsåldern hamnade i sjönöd på Vänern i skärgården väster om Millesvik i Värmland under lördagsnatten. Det ostadiga vädret gjorde att deras båt slog runt.

– De två männen hade gett sig ut för att tälta och grilla på en ö. På vägen gick det för höga vågor och blåste kraftigt så båten kapsejsade, och de två hamnade i vattnet, säger Christel Englund, räddningsledare vid Sjöräddningscentralen.

En av personerna klamrade sig fast på en fender i flera timmar innan han kunde ta sig i land och larma. Olyckan skedde troligtvis runt 02-tiden, enligt polisen.

– Han uppskattade att han kom i land vid 04, och då hade han legat i vattnet i några timmar, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

– Han simmade i cirka två timmar innan han nådde land, men han hade förlorat sin telefon så han kunde larma först vid 7-tiden. Då saknades hans kompis, säger Christel Englund.

– Sist han såg sin kompis hängde kompisen fast vid båten som låg upp och ner och guppade, säger hon.

Den andra personen lyckades ta sig i land på en holme, varifrån han kunde undsättas med Sjöfartsverkets räddningshelikopter. Båda männen togs sedan omhand av ambulans.

– De är nedkylda, men det är ingen omedelbar fara, säger Lars Hedelin.

– De hade tur, de hade inga flytvästar men klarade sig båda två, säger Christel Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.