• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Sträckor öppnas på nytt efter ombygget. Foto: SVT

Båtbussarna lägger ut för sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen började båtbussarna i Karlstad sina sommarturer.
– Förhoppningen är att allt ska gå så bra som möjligt och att vi får lagom med vatten, säger båtbussansvarig Anna Källgren.

Förra årets torka ställde till det på vissa sträckor, dels byggnationen av Hagabron, dels de låga vattennivåerna som orsakade sandbankar i älven. Trots det var förra sommaren en bra säsong.

– Vi kunde köra största delen av sträckan och vi hade bra resande förra året, säger Anna Källgren och menar att det var sommarens varma väder som drog publik.

Vattennivåer påverkar

Både för mycket och för lite vatten kan orsaka problem. För mycket vatten kan leda till att båtarna inte kommer under broarna och för lite kan göra att båtarna går på grund.

– Det är alltid lite jobbigt runt Sandgrundsudden, där det finns mycket sandbankar. Vi läser av vattennivåerna  för att se hur det ser ut under säsongen, säger Anna Källgren och säger att båttrafiken alltid är väderberoende.

Nyheter vid midsommar

Under lördagen var vädret något sämre, men lite regn och kyla stoppade inte båtbussentusiasterna.

– Första båten gick vid 9 från inre hamn, och vi hade en del resenärer som trotsade vädret. Idag körde första båten under slussen.

2019 års båtbussäsong bjuder på några nyheter, främst för Kristinehamnstrafiken.

– Det kommer hända lite runt midsommar, men det får vi återkomma till, säger Anna Källgren.

Här kan du se båtbussarnas tidtabeller för sommaren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer