I Bosse Eklunds ögon är den här båten ”ren skrot”, men den har faktiskt blivit såld. Följ med in på ”båtkyrkogården”. Foto: SVT

Skrotbåtar till salu – färre vrak på ”båtkyrkogården”

Uppdaterad
Publicerad

Båtintresset har ökat under coronapandemin och på Gustavsviks marina utanför Kristinehamn har tidigare osäljbara båtar nu blivit sålda. Bosse Eklund, ägare på Gustavsviks marina, är särskilt förvånad över att ett av ”vraken” på uppställningsplatsen har blivit sålt.

– I mina ögon är det rent skrot, säger han.

Hälften av båtarna som står på marinans uppställningsplats sjösätts inte. De står där året om och flera av dem har börjat förfalla rejält. Bosse Eklund tycker att det allt mer börjar likna en båtkyrkogård.

Alla bär på en historia

Det finns lika många anledningar till varför de inte sjösätts som det finns vraklik på gården. Skilsmässa, sjukdom, flytt, alla bär på sin egen historia. Gemensamt är dock att de är svårsålda, särskilt segelbåtarna. Samtidigt är det billigare att betala för uppställningsplatsen än att skicka båten till skroten.

Men, nu har fler båtar än vanligt gått att sälja. Båtar som varit till salu i fem, sex år. Flera av dem har gått till Danmark, där det enligt en av köparna råder båtbrist.

Ta en titt på ”båtkyrkogården” i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.