Företagaren Pauline Grindvall, som säljer festprylar på nätet, är en av dem som nu utbildas för att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelserna. Foto: SVT

Bättre lönsamhet med kvinnor i styrelsen

Publicerad

Utbildningen Styrelsekraft ska öka andelen kvinnor i de värmländska bolagsstyrelserna. I dag dominerar männen med 83 procent av styrelseplatserna i Värmland.

Pauline Grindvall, som  säljer alla sorters festprylar på nätet, är en av de tio kvinnor som just nu genomgår utbildningen Styrelsekraft.

Syftet är dubbelt, dels att få fler kvinnor till styrelserna, och dels att öka den digitala kunskapen. Pauline Grindvall bidrar med både och.

– Jag driver ju ett e-handelsföretag och har fått lära mig massor om digital handel och marknadsföring under resans gång. Sen vill jag bygga en egen kompetent styrelse, och kan tänka mig egna styrelseuppdrag.

Jämställt är lönsamt

Idag är 17 procent av de värmländska styrelseledamöterna kvinnor, något under riksgenomsnittet på 19 procent.

Bakom utbildningen för kvinnliga styrelseledamöter står Almi företagspartner, som arbetar med utveckling av det lokala näringslivet.

Utbildningen handlar inte bara om vikten av jämställdhet, utan är också rent ekonomiskt motiverad säger vd Anna Lundmark Lundbergh.

– Forskning visar att företag med jämställd ledning har högre tillväxt och högre omsättning. Dessutom är de mer attraktiva som arbetsgivare.

Vill växa ännu mer

På bara fem år har Pauline utvecklat sin affärsidé från några överblivna brölliopsprylar på hyllor i sovrummet, till ett stort festprylslager på Gräsdalen i Karlstad.

Hennes företag omsätter16 miljoner, och har sex anställda.

– Jag förstod inte från början hur stort det här skulle bli. Nu vill jag att vi växer ännu mer, och blir störst i Norden inom vårt segment.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer