För sex månader födde Lujain Mohammad Jaber sin son Emir på parkeringen utanför förlossningen i Karlstad efter missförstånd med personalen. Nu har Region Värmland satt upp skyltarna flera språk, om hur man ska göra för att få kontakt med personalen när dörrarna är låsta på natten. – Det är jätteviktigt att man läser på samma språk som man pratar. Det blir lite mindre stressigt, säger Lujain Mohammad Jaber. Foto: SVT

BB ändrar skyltar efter parkeringsförlossningen

Uppdaterad
Publicerad

För sex månader föddes lille Emir på parkeringen utanför förlossningen i Karlstad efter missförstånd med personalen.

Nu har Region Värmland utrett händelsen och satt upp tydligare skyltar på flera språk.

– Det är jättebra, säger Emirs mamma Lujain.

Lujain Mohammad Jaber och hennes man Wael har tidigare berättat för SVT Nyheter Värmland om den dramatiska födseln av yngsta barnet Emir.

Familjen hade kontakt med personalen på förlossningen, men förstod inte hur de skulle ta sig in. I panik körde de vidare mot akutmottagningen. Där fick de telefonkontakt med förlossningsperosnalen på nytt och när de vände tillbaka hann Emir födas på parkeringen utanför entrén innan de fick hjälp.

– Det finns två ringsignaler där nere, en som går till förlossningen och en som går till växeln vilket kan vara lite förvirrande, säger avdelningschefen Ann-Louise Filipsson.

På flera språk

Missförståndet som skedde natten när Emir föddes händer inte ofta menar avdelningschefen men Region Värmland har ändå utrett händelsen och vidtagit åtgärder.

Skyltarna som satts upp beskriver nu på flera språk hur man ska göra för att få kontakt med personalen när dörrarna är låsta på natten.

– Det är jätteviktigt att man läser på samma språk som man pratar. Det blir lite mindre stressigt, säger Lujain Mohammad Jaber.

Idag mår Lujain, lille Emir och resten av familjen bra.

– Nu skrattar vi åt det när vi minns vad som hände, säger Lujain.

Nu finns entréskylten vid förlossning på flera språk. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.