Kostnaden för en bedömningsbil är ungefär hälften av vad det kostar att köra ambulans. Foto: SVT

Bedömningsbilen som avlastar ambulansen

Publicerad

Ambulansen i Värmland får rycka ut på allt fler larm, och många som ringer inte är akut sjuka. Ett sätt att styra larmen rätt är den nya bedömningsbilen som just nu körs på försök i Värmland.

– Det är framtiden att vi måste möta patienterna mer i hemmet, säger sjuksköterskan Johan Trulsson.

Det är en vanlig personbil. Lastad med i stort sett samma utrustning som finns i en ambulans. När det kommer in ett larm kan man från ambulanscentralen i Karlstad välja att skicka ut den här bedömningsbilen på larm som inte är högprioriterade.

Antalet larm till ambulansen har ökat kraftigt dom senate åren.

Läs också: Fler friska ringer på ambulans

Från 32 000 larm år 2010 till 43 500 larm förra året. Med bedömningsbilen hoppas man kunna avlasta ambulansen. 

– Många ringer ju 112 idag som inte kommer fram till vårdcentralen. De behöver någon som kommer och tittar till dem och bedömer vad de ska göra. Vi försöker att styra dem till rätt ställe så de får rätt vård, berättar Johan Trulsson som är sjuksköterska och en av fyra som kör beredskapsbilen.

Vill ha kvar bilen

Bedömningsbilen har kört sen den 7 december och är ett provprojekt på ett år. Men redan nu efter tre månader ser ambulanschefen positivt på försöket. 330 larm har bilen åkt på runt om i länet och hälften av patienterna har kunnat få hjälp hemma eller hänvisats till vårdcentral – vilket alltså har avlastat både ambulansen och minskat trycket på akutmottagningen.

– Utan att föregå något så tror jag att vi kommer att permanenta den här bilen, säger ambulanschefen Wolmer Edqvist som också berättar att en ny bedömningsbil kommer även till Sunne i början av maj.

”Det är framtiden”

Kostnaden för en bedömningsbil är ungefär hälften av vad det kostar att köra ambulans vilket innebär att Sunne nu också förutom bilen kommer ha en sjuktransport tillgänglig.

Och det nya mönster som alla vi pratar med inom ambulansenheten ser, med att man vill ha hjälp fort, oavsett vilken åkomma man lider av, gör att vård i hemmet kanske är något som kommer bli vanligare. Det tror Johan Trulsson också.

– Det är framtiden att vi måste möta patienterna mer i hemmet. Kanske även att läkare följer med framöver och träffar patienter hemma, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.