Bedragarna skickar bluff-sms i julhandeln – virus stjäl dina lösenord

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att näthandeln ökar inför jul sätter också bedragarna igång. Under helgen har polisens kontaktcenter i region Bergslagen tagit emot minst 15 samtal per dag om misstänkta meddelanden i telefonen. Hittills har dock inget fullbordat brott anmälts men Polisens råd är tydligt:

– Man kan ta en bild på skärmen om man vill anmäla till polisen, men sen ska man radera sms:et, säger Katarina Hagström på polisregionens bedrägericenter.

Bluff-sms:en kommer i många olika former, men ett vanligt exempel är en länk där användaren ombeds klicka sig vidare för att uppge till exempel viktiga namn- och kortuppgifter. Något paket finns dock inte.

– Om man väntar ett paket så ska man höra av sig och kontrollera med den man beställt ifrån, säger Katarina Hagström.

Virus-sms

Den senaste typen av bedrägeri-sms går dock steget längre och innehåller en länk som i sin tur innehåller ett virus, som kan ta över telefonen om du klickar på den.

– För att det inte ska bli störningar i telefonen är det viktigt att radera hela sms:et, säger Katarina Hagström.

Jan Olsson från nationellt IT-brottscentrum beskriver hur den nya typen av bluff-sms fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.