Begränsat intresse för nattis i Säffle

Publicerad

I Värmland är det sex kommuner som har ett så kallat nattis, där föräldrar kan lämna sina barn om de ska arbeta nattetid. Säffle kommun har precis fått sitt första nattis, men än så länge är intresset begränsat. Bara två barn går där i nuläget.

Nattis i Säffle ligger i en lägenhet i ett bostadsområde i närheten av en av kommunens förskolor. Hit kommer barnen vid middagstid, sedan kan det hinnas med någon aktivitet och en bit mat innan det är dags att krypa ner i sängen. Och för föräldrarna som lämnar sina barn här är Nattis helt nödvändigt för att livet ska gå ihop. 

Victoria Steinholtz är ensamstående och arbetar som undersköterska i Säffle. Det blir mycket arbete på kvällar, nätter och helger, så sonen Colin får vara på nattis några nätter varje vecka.

– Det behövs verkligen, annars hade jag inte kunnat ha det jobb som jag har, säger hon.

Hoppas på fler

Barnomsorg på obekväm arbetstid är frivilligt för kommunerna att tillhandahålla. I Värmland finns verksamheten i Karlstad, Kristinehamn, Filipstad, Kil, Torsby och sedan i september här i Säffle. Och det finns plats för åtta sovande barn varje kväll, men än så länge är det alltså bara två som har nappat. Förskolechef Ingrid Gunnarsdotter skulle gärna se att fler barn började på Nattis.

– Vad jag vet i dag så är det ett barn till som kommer att börja snart. Vi hoppas också att det blir fler under våren, eftersom vi vet att det finns ett intresse, säger hon.

”Ibland ringer mamma”

De två barn som har börjat på Nattis i Säffle är i alla fall nöjda. Den här kvällen har det varit öppet hus i verksamheten och föräldrarna har hälsat på personalen, julpysslat och fikat tillsammans. När det är dags att gå hem vill tvååriga Colin Steinholtz helst stanna. Han har ingen lust att gå hem med mamma Victoria.

– Ibland ringer mamma och säger att hon kan ta honom, men då säger jag att jag lämnar honom på Nattis, för jag vet att han trivs jättebra här, säger Victoria Steinholtz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer