Foto: SVT

Behöver SVT granska SVT?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

”Ni på SVT borde faktiskt granska er själva”. Så inleds ett mail som damp ner i min mailbox för några dagar sedan.

Mailskrivaren har rätt. Och förhoppningsvis lite fel.

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Efter min krönika förra veckan, om polariseringen i debatten och vår satsning på projektet Sverige Möts, fick jag flera mail. Någon tyckte att jag var arrogant och att jag misskrediterar människor. Läs gärna min förra krönika igen och tipsa mig om var jag är arrogant eller misskrediterar folk i den texten.

Jag fattar inte riktigt det.

Sverige möts

Men så kom det ett mail som satte igång en del tankar i mitt huvud.

”Ni på SVT borde faktiskt granska sig själva”, skriver han.

Hans tes är att vi som jobbar på Public Service är alltför homogena när det gäller politiska åsikter och livsstil, och att det ibland skiner igenom i det vi publicerar. Han vill att vi själva granskar ”hur homogena man eventuellt är på redaktionerna och hur detta möjligtvis kan påverka innehållet.”

Jag tycker att brevskrivaren har rätt. Och förhoppningsvis lite fel.

Rätt när det gäller att vi som jobbar här (nu pratar jag om min egen redaktion i Värmland i första hand, även om det nog ser liknande ut överallt) är rätt lika varandra. Vi har växt upp med ungefär likadana villkor, har gått ungefär samma skolor, vi har fritidsintressen som liknar varandra, vi är många som är ungefär lika gamla – och vi umgås rätt mycket med varandra och bor i samma kvarter. Eller i alla fall i områden som rätt mycket liknar varandra.

Så ser det nog ut för rätt många yrkesgrupper. Folk som jobbar på bibliotek har ungefär samma bakgrund, liksom folk som jobbar inom skolan.

Men det är klart, det blir lite extra problematiskt när det handlar om en yrkesgrupp som finns till för att granska och spegla ett samhälle med alla möjliga sorters invånare, och med alla sorters människor som tittare och läsare.

Klarar vi det uppdraget, då?

Rätt bra, skulle jag vilja påstå. Och det är där jag menar att mailskrivaren nog har lite fel när det gäller hur det faktum att vi är rätt likadana på jobbet påverkar det vi publicerar.

Vi försöker åtminstone så mycket vi kan. Vi mäter och har koll på hur många kvinnor respektive män som förekommer i våra reportage, hur spridningen över länet ser ut, vilka ämnen vi väljer att lyfta, vilka partiers företrädare som finns med i våra inslag. Vi stämmer av regelbundet och tänker till. Vi har en levande diskussion om hur vi ska välja i nyhetsflödet, vilka vi ska prata med och hur vi ska presentera nyheten så att vi inte hamnar i fällan att det vi berättar om är intressant mest för oss själva.

Men. Vi är inte mer än människor.

Ibland kan vi exempelvis kanske ha en övertro på hur intressant en nyhet om en politisk konflikt är. För oss, som nog är mer intresserade av det politiska spelet än gemene man, är det spännande. Men för många andra går en sådan nyhet spårlöst förbi.

Och tvärtom: Något som är världens diskussionsämnen på arbetsplatser och runt middagsbord runt om i Värmland kanske vi missar helt. Vi har inte våra tentakler ute just där.

Men det finns ett sätt som är oslagbart för att våra nyheter ska bli mångfacetterade och intressanta för många.

Det är att tipsen kommer från er.

Vi finns till för alla värmlänningar, och ju fler tips vi får om vad ni tycker vore viktigt och intressant att se i vår app och i TV-apparaten, desto bättre blir vi.

Så tänk till – vad vill du se reportage om? Vad pratar du och dina vänner om? Vad är viktigt just nu?

Skicka ett mejl till mig!

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sverige möts

Mer i ämnet