• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nej till bergtäkt i Ulvsby – närboende jublar Foto: Rino Rotevatn/SVT

Nej till bergtäkt i Ulvsby – närboende jublar

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en bergtäkt i Ulvsby, nordost om Karlstad, har funnits i många år. Efter många år av oenighet och överklaganden har nu Mark- och miljööverdomstolen fattat beslut om hur det blir. Och de boende i området jublar i dag.

Frågan har behandlats i flera olika instanser och djup politisk oenighet har funnits. Beslut om klartecken för bergtäkten har överklagats bland annat av Karlstad kommun och av boende i området.

– Jag är överlycklig. Det är en enorm lättnad, säger Ulvsbybon Therése Lindh som är en av de över 30 parter som står bakom överklagandet till Mark- och miljööverdomstolen.

2019 beslutade Mark- och miljödomstolen att säga ja till bergtäkten. Det beslutet överklagades av såväl Länsstyrelsen i Värmland som kommunstyrelsen i Karlstad och ett stort antal närboende.

Inget behov av mer grus

Anledningen till att ytterligare en bergtäkt skulle anläggas i Karlstad har angetts vara ett behov av mer grus, sten och sand. Men Mark- och miljööverdomstolen konstaterar i sin dom att de befintliga bergtäkterna i Karlstadsområdet täcker behoven med god marginal.

Därmed upphävs Mark- och miljödomstolens beslut att tillåta en ny bergtäkt i Ulvsby. Domen kan inte överklagas.

I videon ovan kan du ta del av Therése Lindhs glädje över dagens domslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer