I klippet kan du ta del av hur arrendatorn ser på att lugnet åter lägrat sig över Kvarntorp Foto: Maria Haglund/SVT

Besöksrekord på finngården Kvarntorp

Publicerad

Medan coronapandemin gjort det svårt för många besöksmål i sommar finns det de som gynnats av restriktionerna. Bland dem finns finngården Kvarntorp i Lekvattnet som satt besöksrekord i sommar.

Normalt besöks finngården Kvarntorp i Lekvattnet av mellan 2 500 och 3 000 personer varje sommar. Men efter att besöksmålet stängde förra helgen kan de ansvariga för driften konstatera att antalet besökare mer än fördubblats i sommar.

– Många har fått upp ögonen för sådana här miljöer tack vare coronapandemin, säger Kvarntorps arrendator Rolf Nilsson.

”Skötsel av turisterna”

Han är den som sköter om gården och djuren som finns där och har haft det mer hektiskt än vad han är van vid.

– Jag har ju inte bara skött djuren utan det har även blivit viss skötsel av turisterna, fördela dem så det inte blir för mycket på en gång, säger han med ett pillemariskt leende på läpparna.

Totalt besöktes gården av över 6 000 personer i sommar. En förklaring till den stora tillströmningen, förutom restriktionerna som följt på coronapandemin, kan vara att den normalt välbesökta hembygdsgården Karmenkynna i Lekvattnet hållit stängt under sommaren.

I klippet ovan kan du ta del av hur arrendatorn ser på att lugnet åter lägrat sig över Kvarntorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.