Foto: SVT

Bibliotekschef bröt mot lagen – får behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom domen mot Åsa Hansen, bibliotekschefen i Karlstads kommun. Hon fälldes för brott mot efterforskningsförbudet, men i ett pressmeddelande meddelar Karlstad kommun att det här påverkar inte Hansens jobb.

– Jag har fullt förtroende för Åsa Hansen som bibliotekschef. Justitieombudsmannen har utrett frågan om det påstådda registret och konstaterat att det inte fanns något sådant och jag har högt förtroende för Åsas arbete, säger Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör.

Åsa Hansen, som åtalats av Justitiekanslern för brott mot efterforskningsförbudet, dömdes under tisdagen till 50 dagsböter på vardera 500 kronor.

I pressmeddelandet från Karlstad kommun skriver hennes advokat att det här är ett bakslag.

– Det här är ett bakslag för oss eftersom bibliotekschefen aldrig haft för avsikt att efterforska journalistens källa, utan bara ville få en bild av vilka uppgifter det handlade om, säger advokaten Anders Runebjer.

Nu kommer advokaten tillsammans med bibliotekschefen ta ställning till om domen ska överklagas eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.