Gasflaskor fanns i utbränd bil

Publicerad

Valnattens bilbrand i Munkfors kunde ha slutat i en katastrof. I en av de brinnande bilarna låg nämligen två stora gasflaskor som både kunde ha kostat liv och orsakat stor förödelse om de exploderat.
– Jag vaknade av att det small, sedan small det ytterligare ett par gånger och då går jag ut i vardagsrummet. Då hör jag hur det brinner och när jag tittar ut står bilarna i lågor, berättar Veronica Hemmingberg som bor alldeles intill parkeringen där de brinnande bilarna stod uppställda.

Det var vid tretiden natt till måndag som Veronica Hemmingberg och hennes grannar väcktes av bilbränderna på Smedsgatan i centrala Munkfors. Nu stannade det vid brand. Men det kunde ha blivit långt värre. I baksätet på en av de brinnande bilarna låg nämligen två stora gasflaskor.

Veronica Hemmingberg, som bor alldeles intill parkeringen där de brinnande bilarna stod uppställda.

– Hade det sprängts så hade mina och alla andras fönster spräckts och alla andra bilar tagit sig också. Det hade kunnat sprida sig till OK-macken också och blivit väldigt stort med evakuering och allting, säger Veronica Hemmingberg.

Högexplosivt material

Men gasflaskorna i en av de brinnande bilarna utgjorde inte bara en fara för förbipasserande, boende i området och närliggande byggnader. Räddningstjänsten hade nämligen ingen aning om att det låg högexplosivt material i de brinnande fordonen.

– Det är oerhört allvarligt. Vi kommer fram till en bilbrand, och i alla sådana här lägen brinner det ju väldigt kraftigt, och vi närmar oss som vi alltid gör och börjar dämpa och släcka. Först i efterhand ser vi att det finns gastuber i bilen. Det är jätteallvarligt, säger Magnus Lundqvist vid Karlstadsregionen räddningstjänst.

”Det är i princip livsfarligt”

Hade gasflaskorna exploderat kunde det ha kostat liv bland räddningspersonalen.

– Det värsta scenariot är ju att de här flaskorna exploderar när vi kommer fram med en stor tryckvåg och ett eldklot. Det är i princip livsfarligt för den som kommer fram till branden, säger Magnus Lundqvist.

Utreds av polisen

Polisen utreder bränderna som skadegörelse genom brand. Men någon misstänkt gärningsperson har de inte ännu.

Räddningstjänsten ser mycket allvarligt på det hela.

– För det första vill man ju veta hur det här gått till och om den är anlagd. Då hoppas jag det finns vittnesuppgifter och spår att gå på så man kan få tag på den som gjort det här. Det jag hoppas på är att det är en slump att gasflaskorna finns där. Om det är en anlagd brand och de som anlagt den vet om att gasflaskorna finns där så är det oerhört allvarligt, säger Magnus Lundqvist.

Foto: SVT

Kunde gått riktigt illa

Veronica Hemmingberg blickar ut över parkeringen där de förbrända stålskeletten av utbrända bilar står. Ett femtiotal meter längre bort ligger bensinmacken.

– Där ligger ju den stora dieseltanken för lastbilar och så. Hade det spritt sig dit hade vi väl varken haft bensinmack eller några hus i närheten kvar. Det är lite läskigt, säger Veronica Hemmingberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer