Björn gör berättarteater av Selmas smaskigaste historier

Publicerad

Kulturveckan i Sunne är nu i full gång med Selma Lagerlöf som den självklara röda tråden. En som läst det mesta av Selmas texter och brev är skådespelaren Björn Söderbäck, som gör berättarteater av hennes historier.

– Jag tror inte jag kan tröttna på henne. Hon har något för varje tid i ens liv också.

Björn Söderbäck var med och grundade Västanå teater för 40 år sedan och genom teatern har Selma Lagerlöfs texter blivit en stor del av hans liv. Han och Selma är också avlägsna släktingar.

– Jag har läst allt hon har skrivit och jag har ganska många historier på min repertoar som jag har i huvudet, säger han.

Selmas smaskigaste historier

På Kulturveckan gör Björn Söderbäck berättarteater av vad han tycker är några av Selmas smaskigaste historier.

– Hon skrev många historier som är näst intill skräckaktiga. Spökhistorier och historier om smaskig kärlek, säger Björn Söderbäck.

Tröttnar aldrig

Han framför sin föreställning i Stallet på Mårbacka med enkel scenografi i form av ett bord och några stolar. Som publik får man ändå en resa genom Fryksdalens skogar, längs grusvägar och in i stugor, ja till och med ner i en varggrop. Björn Söderbäck borde höra till de som har bäst koll på Selma Lagerlöfs texter, men han har svårt att utse en favorit.

– Jag har väldigt många favoriter, mycket av det hon har skrivit är väldigt, väldigt bra.

Tröttnar man då aldrig på en författare efter att ha läst och levt med hennes texter i över fyrio år?

– Nej, jag tror inte jag kan tröttna på henne, hon har något för varje tid i ens liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.