Socialtjänsten i Täby tipsade Kenneth Forsman om att flytta till Filipstad Foto: Lotten Engbom/Täby nyheterVisa alla (2)
Visa alla (2)

Blev av med sin lägenhet i Täby – ombads söka sig till Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Forsman, en 54-årig Täbybo med missbruksproblem ombads söka bostad i Filipstad när hans kommunala hyreskontrakt löpte ut – 30 mil därifrån. Nån mer hjälp med bostad kunde inte Täby erbjuda. Och nu har Täbys agerande fått Filipstads kommunalråd att ilskna till.

Det var lokaltidningen Täby nyheter som först uppmärksammade bostadslöse Kenneth Forsmans situation. Efter många år av missbruk försökte han reda upp sitt liv och fick ett fyraårigt kontrakt på en träningslägenhet.

Men när kontraktet löpte ut hade kommunen ingen mer bostadshjälp att ge.

– De vill att jag ska flytta till Filipstad. Hur kan jag få en lägenhet i Filipstad? Och vad ska jag göra i Filipstad? Jag har aldrig varit i Filipstad, säger bostadslöse Kenneth Forsman.

”Ett utslag av den bostadssegregation som sker i Sverige”

I stället för att hjälpa Kenneth Forsman till ett nytt boende i den kommun där han bott större delen av sitt liv ombads han brevledes att söka bostad i Filipstad. ”I dagsläget vet vi att det finns lägenheter lediga i Filipstads kommun, om det är möjligt så kanske du även kan titta på det”, skrev socialtjänsten i Täby.

– Det är ett utslag av den bostadssegregation som sker i Sverige där lågskattekommuner gör det ganska enkelt för sig och inte tar ansvar för sin egen bostadsbrist, säger Per Gruvberger (S) som är kommunalråd i Filipstad.

Men socialtjänsten i Täby anser inte att de ägnar sig åt segregering.

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet men det råder bostadsbrist i storstadsregionerna. Då måste alla vidga sitt sökande för att hitta en bostad och då blir det att man måste söka sig utanför storstadsregionerna. Men det är hela tiden upp till den enskilde att välja att göra det. Vi kan inte hänvisa någon till någon annan kommun, säger socialchefen i Täby Claes Lagergren.

”Det här är ju mitt hem”

Klart är dock att den nu bostadslöse Kenneth Forsman inte vill flytta till Filipstad.

– Det här är ju mitt hem, säger Kenneth Forsman och slår ut med händerna i det bostadsområde som Täby kommun vill att han ska lämna.

Filipstads kommunalråd tydliggör att det inte är den bostadslöse Kenneth Forsman han vänder sig mot i sin kritik.

– Alla är givetvis välkomna till Filipstad. Men jag tycker att varje kommun ska ta ansvar för sina egna invånare och inte skjuta över ansvaret på andra kommuner, säger Per Gruvberger (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer