Gordon, Knut och Baloo rymde samtidigt från kattpensionatet. Foto: Linda Björk /privat

Kattpensionatet: ”Alla dina katter har rymt”

Uppdaterad
Publicerad

Linda Björk i Grums lämnade in sina tre katter på ett kattpensionat i Lindrågen utanför Karlstad när hon åkte på semester i fredags. Men vid lunchtid på söndagen ringer kattpensionatets ägare och meddelar att alla tre katterna har rymt och är borta.

– Jag är arg och besviken och jag letar oavbrutet, säger Linda Björk.

Verkade bra

Gordon, Baloo och Knut, tre kattherrar som skulle få bo på kattpensionat under helgen eftersom matte skulle åka på semester. Men vistelsen på kattboendet blev inte som någon tänkt sig.

– Innan vi lämnade katterna tittade vi runt på kattpensionatet och det såg fint ut. Det var rekommenderat av flera, säger Linda Björk.

Grävde sig ut

De tre kattherrarna rastades i en utebur. Men på något sätt lyckades de ta sig ut och rymma. Pensionatets ägare Gun Carmland har nät i burarna och även golvet har nät plus ett lager med grus över det. Ändå kunde katterna gräva och tränga sig ut genom ett decimeterstort hål.

– Jag blev livrädd och chockad när jag såg att de var borta. Jag letade några minuter och sen ringde jag direkt till ägaren, säger Gun Carmland.

Efterlysning på nätet

Linda och hennes sällskap åkte genast hem. Samtidigt lade hon ut efterlysningar på nätet om de försvunna katterna. Men att ange när de försvann var svårt.

– Pensionatets ägare sa att katterna rymde på söndagen men sen blev hon osäker. Hon kanske inte sett dem sen i lördags, säger Linda Björk.

Hon är både arg och frustrerar och ifrågasätter nu verksamheten:

– Jag tror visst att katterna kan rymma. Men att tre katter försvinner är oförståligt och oförsvarbart. Katterna kan inte ha tagit sig ut på några minuter. Var är tillsynen av burarna, går man inte ut och tittar?

Litade på länsstyrelsen

Gun Carmland har drivit kattpensionatet i några år och har fått verksamheten godkänt av länsstyrelsen. Hon litade på att rastgårdarna och burarna var gjorda enligt konstens regler och hon vill absolut inte att varken hon eller företaget ska bli uthängt.

– Vem kunde tro att en katt skulle kunnan ta sig ut så här? Inte jag i alla fall, inte länsstyrelsen heller för de hade inga synpunkter på pensionatet trots sin erfarenhet. Katter här har trivts och ingen har smitit ut tidigare, säger Gun Carmland.

Två återfunna

Linda Björk började genast leta efter katterna i området och boende i området har hjälp till mycket i sökandet efter Gordon, Knut och Baloo. Och det har gett resultat, både Baloo och Gordon har hittats och är nu tillbaka hemma i huset i Grums. Men på tisdagen sakandes minstingen, den ettåriga skeppskatten Knut. Han är gråtigrerad med vita tecken.

– Det är min största mardröm, jag är bedrövad. Jag lämnade bort mina älsklingar där jag trodde de skulle vara säkra och har tillsyn, säger LInda Björk.

Dyra resor

Letandet efter katterna har inte varit gratis för Linda Björk, det är sex mil enkel resa från Grums till Ulsvby. Och hennes mamma har åkt ända från Åmål för att hjälpa till i sökandet efter katterna. Kostnaden för katternas vistelse på kattpensionatet är redan betald, runt tusen kronor.

– De pengarna kommer jag självklart begära tillbaka, säger Linda Björk.

Förstärkt burarna

Gun Carmland har nu spikat upp brädor nedtill i kattpensionatets rastgårdar, något betonggolv vill hon inte lägga, det vore otrevligt för katterna att ligga på tror hon.

– Jag vill inte skapa någon panik i och med rymlingarna, folk ska inte behöva avboka och stanna hemma på grund av detta, säger Gun Carmland.

Knut hittades

Men på onsdag kväll meddelar Linda Björk via sociala medier att Knut är tillbaka hemma igen. Efter mycket sökande hade den tredje kattherren så kommit fram och kunde återvända hem till Grums och sina två kattkompisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.