Boende i Ambjörby bävar återigen för sportloven när fjällturisterna gasar på genom byn på 62:an upp mot skidbackarna. Länge har de krävt åtgärder för att få ner farten och för att få en gång- och cykelväg men utan resultat. Hör Torbjörn Nilsson och andra boende samt kommunalrådet Peter Jonsson (S) i klippet. Foto: SVT

Boende i Ambjörby trängs med fortkörare – kräver gång-och cykelväg

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Ambjörby bävar återigen inför sportloven när fjällturisterna gasar på genom byn på 62:an upp mot skidbackarna. Länge har de krävt åtgärder för att få ner farten och för att få en gång- och cykelväg men utan resultat. Nu vill man skicka in en ny skrivelse till Trafikverket.

– Nu på vintern är det problem, det är ju snökanter så man tar sig inte från vägen, säger Torbjörn Nilsson, Nordvärmlands FF.

Det känns farligt att gå och cykla i byn tycker de boende i Ambjörby då de är hänvisade till vägrenen. Den tillåtna hastigheten är 50 kilometer men det är många fartsyndare som passerar här. Förra året tog polisen 120 fortkörare under en eftermiddag i norra Värmland.

– De kör som om de fått körkorten i flingpaketet, säger Linnea Uddström, som har bor i byn och har småbarn.

Kastat sig i diket

Hon har flera gånger med andan i halsen kastat sig i diket med barn och barnvagn. Nu ska byborna kontakta Trafikverket igen för att försöka förändra trafiksituationen.

– Vi vill få till en gång- och cykelväg här så man kan ta sig fram och tillbaka i byn, säger Torbjörn NIlsson.

Bybornas har tidigare krav på åtgärder med bland annat en gång- och cykelväg får medhåll av kommunen. Ändå har inget hänt.

Hör mer om bybornas situation och vad kommunalrådet Peter Jonsson (S) tycker i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.