Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Meriem Zalmadi besöker Bokfestivalen tillsammans med sin skolklass, och hon tyckte om att lyssna på författarna. Foto: SVT

Bokfestival satsar på barn och unga

Publicerad

Ett stort antal författare, både från Värmland och resten av landet är undre fredagen och lördagen en del av Värmlands Bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad. Förutom massor med böcker finns i år även en särskild scen för fantasy, fiction och rollspel.

En av författarna på plats är Ingela Korsell som skrivit PAX-böckerna, en serie om tio böcker för barn från nio år och uppåt där magi och realism blandas, och där läsaren får möta olika väsen ur den nordiska folktron.

– Det är läskigt, vi brukar säga att vi skriver skräck för barn. Det finns humor i böckerna, lite hjärtknip och sorgligt ibland och många känslor att kastas mellan, berättar Ingela Korsell när vi träffar henne efter att hon fått skriva en rad autografer till många efter ett fullsatt seminarium på den stora scenen på Nöjesfabriken i Karlstad.

Växande festival

Förra året kom det 4500 besökare till den värmländska bokfestivalen. I år hoppas och tror arrangören – region Värmland – på ännu fler, för festivalen växer för varje år.

– Vi har 1500 barn och unga här i år, vilket är en ökning 120 personer jämfört med i fjol och alla program som riktar sig till barn och unga är helt fullbokade, säger Ricky Andreis, mässgeneral.

Cosplay och Harry Potter

Nytt för i år är att en av scenerna helt ägnas åt fantasy med program om allt från Harry Potter till cosplay och e-sport.

Men det är förstås inte bara fantasy och program båda dagarna på fem olika scener. Och det är inte bara värmländska böcker det handlar om. Bland författarna som är med i programmet finns bland andra Jan Guillou och Mari Jungstedt.

– Vi har bjudit in författare av alla genrer som kan tänkas intressera värmlänningarna, säger Ricky Andreis.

Meriem Zalmadi är där med sin skolklass, och tycker om att lyssna på författarna.

– Det är intressant att höra hur de började skriva sina böcker, säger hon.

”Viktigt att va här”

Annika Billberg är en annan av de många författarna på plats. Hon har skrivit böcker om mindre barn om ”Tutte Brödsmula och Kalle Humla” och är en av utställarna i den stora hallen på bokfestivalen.

– Det här är en förhållandevis stor bokmässa, och det känns viktigt att vara här och få träffa värmlänningar för att berätta om mina böcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer