– Klart man ser allvarligt på det eftersom de här djuren uppenbarligen har lidit under lång tid, säger åklagare Linda Karlsson om ärendet. Foto: Länsstyrelsen/SVT

Bonden polisanmäldes för ett år sedan – fortfarande inte förhörd

Uppdaterad
Publicerad

Den värmländske bonde, vars hela besättning nötkreatur nu omhändertagits på grund av vanvård, polisanmäldes av länsstyrelsen för exakt ett år sedan. Anmälan gjordes bland annat efter att bonden skickat 36 avmagrade och smutsiga djur som tros ha självdött till ett företag för destruktion.

– Klart man ser allvarligt på det eftersom de här djuren uppenbarligen har lidit under lång tid, säger åklagare Linda Karlsson om ärendet.

I den åtalsanmälan som länsstyrelsen gjorde 17 januari 2019 framgår att destruktionsföretaget fått in två containrar från den värmländska bonden som han sagt skulle innehålla döda höns för destruktion.

Men där fanns även 36 döda nötkreatur som enligt anmälan var avmagrade och smutsiga. Majoriteten av djuren var inte avlivade utan troligen självdöda. ID-märkningen var avskuren från öronen på alla djur utom ett.

”Inte högprioriterad”

Händelsen är bara en en del i utredningen där den värmländske bonden är misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Han har även polisanmälts av en privatperson för vanskötsel av gårdens djur. Men trots att det gått ett år sedan länsstyrelsens åtalsanmälan har gårdens ägare varken förhörts eller delgivits misstanke om brott.

– Det är tyvärr inte ovanligt att det tar tid när det gäller den här ärendetypen som inte är högprioriterad, säger Linda Karlsson som för dagen jobbar med en utredning om våldtäkt mot barn.

Oklart om det blir åtal

Med anledning av länsstyrelsens omhändertagande av gårdens cirka 500 djur kommer Linda Karlsson nu se över vilka utredninginsatser som behöver göras. Men det är långt kvar till beslut om ett eventuellt åtal.

– Om det blir åtal och när kan jag inte svara på i nuläget. Men det är en fördel för utredningen att länsstyrelsen gjort upprepade kontroller och dokumenterat förhållandena på gården under en längre tid.

Hur ser du på bevisläget?

– Vi har ju inte hört den misstänkta personen än och det gör ju att hans utsaga kan ju förta en del uppgifter i utredningen, så det är för tidigt att svara på.

Den som döms för djurplågeri riskerar böter eller fängelse i högst två år.

SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med bondens juridiska ombud som inte vill ge någon kommentar. Vi har också sökt bonden utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.