”Det har varit rörigt i bolaget och inte funnits någon kontroll”, säger bostadsbolagets vd Anders Svensson. Foto: SVT

Bostadsbolaget förlorade 650 000 när boende struntade i hyran

Publicerad

Kommunala bostadsbolaget i Sunne förlorade 650 000 kronor i intäkter då de inte hade något system för att skicka ut påminnelser till hyresgäster som inte betalat sin hyra.

– Det började gå rykten på stan i Sunne om att det är jättebra att bo i det kommunägda bostadsbolaget för där påminner man inte om utebliven hyresinbetalning, säger Björn Gillberg (HS) i kommunstyrelsen i Sunne.

Enligt Sunne Fastighets AB:s avgående vd, Anders Svensson, handlar det om hyresförluster i huvudsak från 2017 och 2018 på 650 000 kronor. Det upptäcktes när bolagets ledning långt senare fann att intäkterna inte alls motsvarade det som fakturerades för hyror.

– Det har varit rörigt i bolaget och inte funnits någon kontroll, säger Anders Svensson.

”Inte skött jättesnyggt”

Marcus Bergsjö (M), som är vice ordförande i Sunne Fastighets AB, säger att det hela har hanterats dåligt.

– Det får vi väl säga att det har vi, fastighetsbolaget, inte skött jättesnyggt, säger han.

Enligt Anders Svensson finns i dag ytterligare 1,1 miljoner i obetalda hyror.

– Av dem är 950 000 osäkra fordringar, säger han.

Skillnaden är att nu finns system för att hantera situationen.

– Nu går det ut påminnelser som det ska och de som sitter lite sämre till har vi en bra dialog med, säger Marcus Bergsjö.

Och i vissa fall går obetalda hyror till inkasso.

Pågående tvist

Samtidigt pågår en tvist mellan fastighetsbolaget och Sunne kommun.

Det handlar, enligt bolaget, om mellan sex och tio miljoner per år som kommunen inte betalat, bland annat för städtjänster som bolaget utfört.

– Vi jobbar med det här just nu. Innan oktober månads slut kommer vi vara färdiga med allting och ha rett ut det, säger Kristina Lundberg (C), kommunalråd i Sunne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.