Deltidsförmannen Stefan Persson Foto: SVT

Brandförman utslängd av chefen

Uppdaterad
Publicerad

När deltidsförmannen Stefan Persson i Stöllet ville delta i ett möte för allmänheten på tisdagen, krävde räddningschefen att Stefan skulle lämna mötet.

Den 23 mars i år medverkade Stefan persson, deltidsförman vid räddningstjänsten i Stöllet, i SVT Nyheter Värmlands reportage. Det gällde planerna på att minska ner bemanningen på tre brandstationer, Stöllet, Östmark och Vitsand från tre personer till två personer i beredskap med en mindre enklare utrustad insatsbil. Stefan Persson uttalade sig i reportaget om neddragningsplanerna och sade bland annat:

”Då blir man ju ensam först på plats. Det kan väl alla tänka sig hur det ser ut om man kommer ensam till en skadeplats med ett antal personer svårt skadade. När man kommer i en grupp kan man göra en insats, ensam känner man sig mer som en belastning än som en hjälp.”

Ställde ultimatum

När han under tisdagen skulle delta i ett öppet möte i Stöllet, där landstinget, ambulansen och räddningstjänsten skulle informera allmänheten om neddragningarna, blev han stoppad.

– Min chef, räddningschef Pär Maltesson, frågade mig vad jag gör där. Jag svarade att jag ska lyssna. Då säger Maltesson att ”Antingen går du eller så går jag”, berättar Stefan Persson.

– Det var ju han som skulle besvara frågor, så jag gick. Jag tror det beror på att han tycker illa om mig efter att jag medverkade i inslaget, säger Stefan Persson.

”Blev lite tvär”

Räddningschef i Torsby Pär Maltesson bekräftar att han gav Persson ett ultimatum vid dagens möte.

– Det stämmer, jag blev lite tvär, säger Pär Maltesson.

Varför var det så provocerande att han var där, det var ju ett öppet möte för allmänheten?

– Den information som skulle ges på mötet har han redan, han hade inget där att göra. Han hade säkert en avsikt att vara där, det vet jag inget om, säger Pär Maltesson som inte ångrar vad han sa.

”Olämpligt uttalande i tv”

Ända sen Persson medverkande i SVT Nyheter Värmland har han upplevt att han inte längre är omtyckt hos Maltesson. Enligt Maltesson handlar dispyten om ”interna problem som funnits ett tag.”

– Det vill jag inte diskutera i media. Det var olämpligt att han uttalade sig i SVT, när vi hade ett material som hade sekretess, säger Pär Maltesson.

– Han är arbetsgivarrepresentant men det verkar han inte förstå.

Orolig för bestraffning

Stefan Persson är inte anmäld efter sin medverkan i tv. Men han är ändå orolig för sin tjänst, att han ska bli straffad honom med uppsägning eller något liknande.

– Det får stå för honom, det ligger inget i det, säger Pär Maltesson.

Den utredning som görs av konsulterna gällande räddningstjänsten i Torsby beräknas vara klar att överlämnas till nämnden på onsdag nästa vecka tror Maltesson.

Hur går du vidare med din och Perssons kontakt nu?

– Jag vet inte. Vi får försöka kontakta varandra i morgon och reda ut saker, säger Maltesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Räddningstjänsten i Torsby

Mer i ämnet