Hör enhetschefen berätta om konsekvenserna av brandmansbristen. Foto: SVT

Stor brist på brandmän i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare att rekrytera deltidsbrandmän som kan lämna sitt ordinarie arbete och rycka in när det behövs. På Räddningstjänsten i Eda saknas det just nu tio stycken, och det kan få konsekvenser när larmet går.

Räddningstjänsten i Eda skickade ut 1800 brev i våras med en förfrågan om att få fler att arbeta som deltidsbrandmän. Ett 60-tal intresserade kom till ett första informationsmöte. Men det var bara en person som gick igenom fystester, läkarundersökning och utbildning, och som fick det att fungera med familjen och arbetsgivaren i Åmotfors.

– När det ringer säger chefen; Åk nu! Jag tar hand om restaurangen. Han tycker också att det här är viktigt, säger Arissara Nusartsang.

Hon har jour på Räddningstjänsten i Åmotfors en vecka varje månad och kan dessutom åka ut på larm om hon har möjlighet även när hon inte har jour.

Saknas ett hundratal brandmän

Det behövs flera som hon. Enligt Brandmännens riksförbund saknas det ett hundratal deltidsbrandmän i Värmland för att få verksamheten att fungera bra. Tio av dem behövs i Eda kommun, och det är bråttom, säger Tobas Erlandsson, som är enhetschef på Räddningstjänsten i Eda.

– Konsekvenserna är att det tar längre tid för oss att åka ut på larm, säger han.

Varför är det så svårt att rekrytera deltidsbrandmän?

– Unga värdesätter sin fritid mer och många företag är så slimmade så att arbetsgivaren har svårt att avvara en person, säger Tobias Erlandsson.

”Vi måste tänka mer på varandra”

När Arissara Nusartsang berättade för sina vänner om sitt nya jobb var det flera som sa att de inte skulle vilja vara med efter en trafikolycka och ta hand om skadade och kanske också döda människor.

– Då sa jag till dem; Vad händer om alla skulle tänka som du, eller om de som var med om trafikolyckan var din familj? Vi måste tänka mer på varandra och vilja hjälpa till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.