Brandstationer hotas igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter höstens kritik mot att spara in på brandkåren i Vitsand tillsatte Torsby kommun en konsult för att se över räddningstjänsten. Nu finns det planer på att minska alla de tre småbrandstationerna i Vitsand, Östmark och Stöllet.

Konsultens förslag har inte blivit offentligt. Det ses ännu som ett arbetsmaterial men kan leda till en radikal minskning av räddningstjänsterna i Vitsand, Östmark och Stöllet.

– Många av mina kollegor har reagerat och de reagerar på olika sätt. De blir uppgivna, de blir arga och en del tänker helt enkelt att sluta, säger Stefan Persson, deltidsförman vid räddningstjänsten i Stöllet.

Ensam först på plats

Räddningstjänsten i Stöllet har mellan 75 och 120 insatser per år, hälften är utryckning i väntan på ambulans (IVPA), ett tiotal är trafikolyckor och några bränder. Stationerna i Stöllet, Östmark och Vitsand bemannas med fyra arbetslag om tre personer i varje. Nu finns det tankar om att gå ner till två personer i beredskap med en mindre, enklare utrustad insatsbil för att kunna rycka ut från sin ordinarie arbetsplats.

– Då blir man ju ensam först på plats, säger Stefan Persson vid räddningstjänsten i Stöllet.

– Det kan väl alla tänka sig hur det ser ut om man kommer ensam till en skadeplats med ett antal personer svårt skadade. När man kommer i en grupp kan man göra en insats, ensam känner man sig mer som en belastning än som en hjälp.

”En skrivbordsprodukt”

Demonstrationerna för att bevara brandstationen i Vitsand i höstas medförde en respit, men nu måste politikerna i Torsby bestämma sig om glesbygdens räddningstjänst.

– Men man vet ju aldrig vad som händer när det kommer upp till beslut, säger Stefan Persson. Politikerna får ju den information som ges och som den presenteras kan det ju låta bra. Men den är ju inte underbyggd hos personalen på något sätt alls. Än så länge är det helt och hållet en skrivbordsprodukt.

”Ingen kommentar”

Chefen för Räddningstjänsten i Torsby, Pär Maltesson, hänvisar till att arbetet med ett komplett förslag om räddningstjänsten pågår och med hänvisning till det har han ingen kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer