– Det är stor konkurrens om arbetskraften, säger Per Broholm på Sveriges åkeriföretag. Foto: SVT

Brist på chaufförer – värmländska åkerier tvingas avstå transporter

Publicerad

Nu slår åkerinäringen i Värmland larm. Det är så stor brist på chaufförer att åkerierna tvingas säga nej till transportuppdrag och bara i Värmland behövs mer än tusen nya chaufförer på tio år.
– Som det är idag har vi svårt att tacka ja till det transportbehov som finns på marknaden, säger Rickard Sjölund, vd på Wiréns åkeri i Kristinehamn.

Enligt Sveriges åkeriföretag behöver man anställa cirka 7 000 chaufförer varje år de närmaste åren. Under tiden utbildas bara 3 500.

På tio år behövs 50 000 chaufförer, enligt branschen. Det motsvarar cirka 1 400 i Värmland.

– Situationen öppnar samtidigt för utländska konkurrenter att komma in på marknaden. Det vi inte tar är det alltid någon annan som kör, säger Rickard Sjölund på Wiréns åkeri.

– Vi försöker på alla sätt att hjälpa till så utbildningar kommer igång, men det är stor konkurrens om arbetskraften. Speciellt i en högkonjunktur som nu, säger Per Broholm, regionchef vid Sveriges åkeriföretag Värmland/Skaraborg.

Sjukskrivningarna ökar

Situationen innebär att de chaufförer som finns får slita hårt och enligt fackförbundet Transport ökar sjukskrivningarna bland chaufförer.

– Många upplever att de kör max vad de får göra, det leder till mycket övertid och många är slutkörda. Det här leder i förlängningen till sjukskrivningar, säger Örjan Jakobsson, ombudsman vid Transport i Värmland.

”Risken finns att de tröttnar”

Arbetsgivarna håller med om Transports bild av situationen.

– Det fattas ju hela tiden chaufförer och det är ju inte bra. Risken är att också de som är i branschen tröttnar, säger Per Broholm vid Sveriges åkeriföretag.

Rickard Sjölund på Wiréns åkeri i Kristinehamn säger att de försöker lösa situationen med de chaufförer de har.

– Men det kanske innebär att vi pressar dem lite hårt med övertid som följd, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer