Enligt Christer Arnesson på Tryckeriet och Henrik Johander, driftchef på O'Learys, tvingades mycket servicepersonal sadla om till andra yrken eller börja studera under pandemin, vilket de tror ligger till grund för varav det nu råder en brist på erfaren personal i branschen.
På O'Learys har man motarbetat personalbristen på ett annorlunda sätt. Se hur i klippet ovan.
Restriktioner slopas
Trots den påtagliga personalbristen ser båda fram emot att restriktionerna på serveringsställen slopas den 29 september och att de då kan välkomna fler gäster igen.
– Vi har ju sett fram emot det här. Sen så har man ju den lilla skräcken av hur vi ska bemanna upp så att vi kan servera alla som kommer. Så det är lite blandad förtjusning och lite pirr i magen också. Men det är klart att vi löser det och att det blir jättebra, säger Christer Arnesson.
Christer Arnesson förväntar sig ett stort tryck på krogar och restauranger. Men hur känner gästerna egentligen? SVT har gett sig ut i vimlet och frågat Karlstadborna.