• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

– Trafikanter tar väldigt lite hänsyn. De kör mot rött och kör väldigt fort genom vägbyggena, säger Kristian Olsson som är arbetsledare på ett vägbygge på riksväg 61 väster om Arvika. Foto: SVT

Bristande respekt för vägarbetarnas säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Bilister som kör mot rött, höga hastigheter och aggressivitet. Det är vad som möter dem som arbetar på sommarens många vägbyggen i Värmland.

– Folk är irriterade och aggressiva och skall fram till varje pris, säger vägarbetaren Kristian Olsson.

Nu under sommaren pågår många vägbyggen runt om i Värmland. Men trots att många har semester och borde kunna ta det lugnt så brister omdömet hos trafikanterna när de ska passera vägbyggena.

– De tar väldigt lite hänsyn. De kör mot rött och kör väldigt fort genom vägbyggena, säger Kristian Olsson som är arbetsledare på ett vägbygge på riksväg 61 väster om Arvika.

Stor oro bland vägarbetarna

Oron hos vägarbetarna för att drabbas av olycka på grund av bristande hänsyn har ökat kraftigt under de senaste åren. I en undersökning som presenterades av fackförbundet SEKO i slutet av juni uppgav 91 procent av de svarande  att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. Motsvarande siffra år 2009 var 47 procent.

– Jag förstår inte hur trafikanterna tänker. De bryr sig inte alls, säger Kristian Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.