Broddar till alla

Publicerad

Gösta Jäger i Grums tycker att alla äldre ska få gratis broddar av kommunen.

December. Ute gnistrar hala isfläckar till under den låga solen.

– Jag vet många som inte vågar gå ut alls när det är halkigt för att dom är rädda för att ramla, berättar Gösta Jäger. Han är ordförande i pensionärsorganisationen PRO i Grums. Inom föreningen har de tagit fram ett PM om fallolyckor och jobbar nu på olika fronter för att förebygga dessa. Bland annat försöker de få kommunerna att dela ut gratis broddar till alla över 65 år.

– Det är ändå kommunen som i slutändan får betala notan om den gamle ramlar och slår sig. Då får man koppla in hemtjänsten och det kostar pengar, säger Gösta

”Är i framkant”

Enligt PRO erbjuder idag två kommuner, Huddinge och Fagersta, sina äldre invånare gratis broddar och Gösta hoppas Grums blir landets tredje kommun att ta initiativet.

– Grums är ju alltid en kommun som är i framkant och som har en bra äldreomsorg, därför tycker vi att det skulle passa att Grums tog det här initiativet, tycker Gösta.

Medborgarförslaget som Gösta har skickat in om gratis broddar kommer upp i kommunfullmäktige för beredning den 14 december. Gösta Jäger äger idag inga egna broddar men hoppas han kanske snart kan få sig ett par.

– Får vi igenom förslaget är jag gärna den första att kvittera ut ett par broddar på kommunkontoret.

Fakta om fallolyckor

Visa

*Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar.

*Varje år omkommer över 16000 äldre till följd av fallolyckor.

*Fallolyckor är, tillsammans med förgiftningsolyckor, den olyckstyp som ökar snabbast av alla olyckstyper.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer